Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο διάστηµα στους νεοδηµοκρατικούς κύκλους της Ρόδου, µε φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Στόχος των «γαλάζιων» στελεχών του «νησιού των ιπποτών» είναι να πάρουν τη «ρεβάνς» από το ΠΑΣΟΚ, που κατάφερε στις εκλογές του 2014 να εκλέξει δήµαρχο τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο, εξαιτίας κυρίως της διάσπασης των νεοδηµοκρατικών δυνάµεων ανάµεσα στις υποψηφιότητες του Στράτου Καρίκη, που είχε συγκεντρώσει 22,33%, και του Χατζή Χατζηευθυµίου, που είχε λάβει ποσοστό 18,89% και είχε διατελέσει δήµαρχος από το 2006 µέχρι το 2010. Ο ∆ήµος Ρόδου, βέβαια, στις εκλογές του 2010 είχε εκλέξει δήµαρχο τον Ευστάθιο Κουσουρνά, ο οποίος είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ.

«Στις επόµενες εκλογές ο ∆ήµος Ρόδου µπορεί να βαφτεί γαλάζιος», αναφέρουν στελέχη της Πειραιώς, που παρακολουθούν µε ενδιαφέρον τις αυτοδιοικητικές εξελίξεις στο νησί και τις διεργασίες για τη «χρισµατοδότηση» του επόµενου υποψήφιου δηµάρχου Ρόδου από τη Ν.∆. Μέχρι στιγµής ενδιαφέρον εµφανίζεται να έχει εκφράσει η πρώην βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μίκα Ιατρίδη. Η τελευταία στις εκλογές του 2012 ως υποψήφια βουλευτής του κόµµατος του Π. Καµµένου είχε συγκεντρώσει περί τους 12.000 σταυρούς, ενώ στις κάλπες του Ιανουαρίου του 2015 είχε καταταγεί τέταρτη στο ψηφοδέλτιο της Ν.∆. µε 8.300 ψηφοδέλτια. Που σηµαίνει ότι έχει µια ισχυρή βάση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο επίσης πολιτευτής της Ν.∆. Βασίλης Υψηλάντης, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές (που ήταν µε σταυρό) συγκέντρωσε περί τις 10.500 ψήφους στον Νοµό ∆ωδεκανήσου. Εκτός των παραπάνω, µεταξύ των σχετικών συζητήσεων ακούγεται έντονα το όνοµα του δηµοτικού συµβούλου της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά» Κώστα Ταρασλιά και του δηµοτικού συµβούλου και πρώην αντιδηµάρχου Μανώλη Καµπουρόπουλου. Επίσης ορισµένοι προτείνουν και τον Στράτο Καρίκη, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν έπαρχος Καρπάθου-Κάσου, νοµαρχιακός σύµβουλος ∆ωδεκανήσου, αντιδήµαρχος, ενώ το 2012 υπήρξε υποψήφιος βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας.