Ασύλληπτες σκηνές για τα ελληνικά δεδομένα εξελίχθηκαν πριν από λίγο στο κέντρο της Αθήνας με πρωταγωνιστές τον Εμμάνουελ Μακρόν και τη σύζυγο του Μπριζίτ.

Μετά τις επαφές του στο Γαλλικό Ινστιτούτο κι ενώ είχε προγραμματιστεί να αποχωρήσει στις 15.35 για το «Ελ. Βενιζέλος», ο Γάλλος πρόεδρος αιφνιδίασε τους πάντες κατεβαίνοντας από την πλατεία Συντάγματος την Ερμού μέχρι την Ευαγγελιστρίας. Εκατοντάδες άνθρωποι τον πλησίασαν για να τον χαιρετήσουν, οι selfies έπεφταν βροχή ενώ ο ίδιος ζήτησε από την ασφάλεια του να μην παρεμποδιστεί κανείς από τους πολίτες.

Αποτέλεσμα τούτου ήταν να διανύσει την απόσταση των 500 μέτρων σε περίπου 1 ώρα! Ο κόσμος χειροκροτούσε και επευφημούσε το ζεύγος, εργαζόμενοι έβγαιναν στα μπαλκόνια των κτιρίων της Ερμού, τουρίστες, παιδιά και περαστικοί έσπευδαν να τον χαιρετήσουν. Παράλληλα ο ίδιος και η Μπριζίτ κατευθύνονταν προς όσους δεν κατάφερναν να τους πλησιάσουν λόγω πολυκοσμίας.

Φωτογραφήθηκε με τον γνωστό λατερνατζή της Ερμού ενώ το μοναδικό κατάστημα που επισκέφθηκα ήταν ο εμβληματικός οίκος μόδας «Αλεξανδράκη» όπου ζήτησε να φωτογραφηθεί με τον υπερήλικα επιχειρηματία ο οποίος φορά πάντα κουστούμι και παπιγιόν. Η δε Μπριζίτ με το γαλάζιο – μπλε φόρεμα της και την απλότητα της προκάλεσε τον θαυμασμό στους πολίτες αγκαλιάζοντας και φιλώντας τον κόσμο.

Σημειωτέον ότι στο τέλος του περιπάτου κατέληξε στη Μητρόπολη Αθηνών όπου χαιρετήθηκε με τους ιερείς του ναού. Στην πλατεία έμπροσθεν της εκκλησίας μαζεύτηκαν αυθορμήτως περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και εκείνος για να τους αποχαιρετήσει ανέβηκε πάνω στο αμάξι.

Ουδέποτε στην Αθήνα είχε συμβεί κάτι ανάλογο. Ο Μακρόν «μάζεψε όλο το χαρτί», κατά κοινώς λεγόμενο, κερδίζοντας στο τέλος τις καλύτερες των εντυπώσεων. Πέρα από τις συμφωνίες και την ουσία των συνομιλιών (σ.σ. αυτά θα κριθούν στο μέλλον) σήμερα έδειξε διεθνώς ότι ψηφίζει Ελλάδα, ψηφίζει τη ζεστασιά της και εμπιστεύεται τους πολίτες και την ασφάλεια της φιλόξενης πατρίδας.