Με επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη το απόγευμα 20 Σεπτεμβρίου, η εσπερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα της Κρίσης: Προκλήσεις - Προτάσεις – Προοπτικές» στο Αμφιθέατρο της Π.Ε. Εύβοιας στη Χαλκίδα.

Ομιλητές κατά σειρά ήταν : o Δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, με θέμα: «Οι επιπτώσεις της πολυνομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού», ο πρ. Υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, με θέμα: «Ποια είναι τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, ποιο το επόμενο βήμα» και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης με θέμα: «Τοπική; Αυτοδιοίκηση;». Συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος της ΕΡΤ με καταγωγή από τη Χαλκίδα Μαίρη Πολλάλη.

Στην εσπερίδα "το παρών" έδωσαν τόσο ο βουλευτής Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου, όσο και οι πρ. υπουργοί Κ. Μαρκόπουλος και Συμεών Κεδίκογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, η Δήμαρχος Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, η πρ. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και Περιφερειακή Σύμβουλος Μίνα Παπαναστασίου, καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων από όλη την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΝΑ Νεκτάριος Καλαντζής που αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να γίνει αυτή πιο ισχυρή, καθώς και προσέλκυσης νέων ανθρώπων στα κοινά , για την επόμενη μέρα στη χώρα μας. Τέλος, μίλησε για την πανελλαδική δραστηριότητα της ΕΝΑ, ευχαριστώντας παράλληλα το κοινό που κατέκλυσε το αμφιθέατρο της Περιφέρειας στη Χαλκίδα.

Στα προβλήματα που δημιουργεί στην Αυτοδιοίκηση η πολυνομία αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης. Αντιφάσεις, πολύπλοκες διατυπώσεις, βιομηχανία τροποποιήσεων, Υπουργικές Εγκύκλιοι που χρειάζονται για να ερμηνευτούν οι νόμοι. Διαφορετικές ερμηνείες και αποφάσεις για παρόμοιες περιπτώσεις από διαφορετικούς Επίτροπους οδηγούν στην πολιτική κηδεμονίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούν οι προληπτικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που μπορούν να καθυστερήσουν διαγωνισμούς ακόμα και για έναν χρόνο.

Για τα "θετικά" του Καλλικράτη μίλησε ο πρώην Υπουργός και "δημιουργός" του, Γιάννης Ραγκούσης. Το στοίχημα της απορρόφησης του ΕΣΠΑ κερδίθηκε γιατί την διαχείριση ανέλαβαν οι Περιφέρειες. Στα θετικά, ανέφερε τα πλεονάσματα των Δήμων, την διαφάνεια, τον έλεγχο και την νομιμότητα που εξασφαλίστηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και πρότεινε μεταξύ άλλων να περάσει όλο το πακέτο της κοινωνικής πολιτικής και της πρόνοιας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με την διαχείριση των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Ο κ. Ραγκούσης πρότεινε -στα πλαίσια της αποκέντρωσης της εξουσίας- να δοθεί στην αυτοδιοίκηση κομμάτι της φορολόγησης. Έτσι θα γνωρίζουν οι πολίτες και θα ελέγχουν που πάνε τα χρήματά τους.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο μακρύ χέρι του κράτους που βρίσκεται παντού στην αυτοδιοίκηση. Αναφέρθηκε και στις βελτιώσεις που χρειάζεται ο Καλλικράτης.

Σημαντικό πρόβλημα η γραφειοκρατία και ο τρόπος που λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα. Μίλησε για την ανάγκη κατάργησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για την θεσμική επανάσταση που θα φέρει η φορολογική αποκέντρωση αλλά και για την ανάγκη να δοθούν νέες αρμοδιότητες, συνοδευόμενες από τους ανάλογους πόρους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι νέες αρμοδιότητες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την Πρωτοβάθμια Υγεία και τα σχολεία. Ο Περιφερειάρχης δεν ήταν αρνητικός ως προς την θέσπιση απλής αναλογικής με ασφαλιστικές δικλίδες, αλλά τόνισε πως το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες δεν είναι το εκλογικό σύστημα αλλά τα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητάς τους.

Τέλος, με μια τιμητική πλακέτα για τη συνεισφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, έκλεισε η πολύ επιτυχημένη εκδήλωση στη Χαλκίδα.

Η έκπληξη που επεφύλασσαν τα μέλη της ΕΝΑ στον Κώστα Μπακογιάννη ενθουσίασε τον Περιφερειάρχη, μιας και η ΕΝΑ έχει και δυο μέλη που ανήκουν στους στενούς συνεργάτες του, τον νυν Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φ. Σπανό και την πρ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στ. Ελλάδας Μίνα Παπαναστασίου, όπως και τη Δημοτική Σύμβουλο Χαλκίδας και πρ. Αντιδήμαρχο Έλενα Βάκα.

Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΑ Νεκτάριος Καλαντζής όπου ανέφερε χαρακτηριστικά: ‘’Ευχαριστούμε την Εύβοια και τη Χαλκίδα για τη σημερινή εκδήλωση, που κατακλύστηκε από κόσμο, για το θέμα της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη΄΄. Και απευθυνόμενος προς τον Κ. Μπακογιάννη ο Νεκτ. Καλαντζής είπε: ‘’ Να ξέρετε έχετε πολλούς φίλους στην ΕΝΑ και ως Δήμαρχος Καρπενησίου, αλλά και ως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, αποτελείτε πρότυπο για εμάς τους νέους αυτοδιοικητικούς. Με ομόφωνη απόφαση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος σας κάνουμε σήμερα εδώ στη Χαλκίδα, επίτιμο μέλος μας’’.