Το θέµα της στελέχωσης των θέσεων των γενικών γραµµατέων, των αναπληρωτών τους και των ειδικών γραµµατέων των υπουργείων ξεκίνησε ως «colpo grosso» της κυβέρνησης για την πολύχρονη κυριαρχία της στις κορυφαίες κρατικές θέσεις εξουσίας, αλλά τείνει να εξελιχθεί σε µπούµερανγκ για το Μέγαρο Μαξίµου, αλλά και για την αρµόδια υπουργό ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.  

Με τον νέο νόµο, όπως έγραψε το «Secret», ένθετο της εφημερίδας «Παραπολιτικά», οι θέσεις αυτές θα στελεχώνονται από µέλη του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, κατόπιν έκδοσης σχετικής προκήρυξης, και θα επιλέγονται από το Ειδικό Συµβούλιο Επιλογής (ΕΣΕ), που θα συνεδριάζει, θα αξιολογεί τα προσόντα των υποψηφίων και θα υποβάλλει στον αρµόδιο υπουργό πίνακα µε τους πέντε επικρατέστερους υποψηφίους.  

Ο διορισµός θα ολοκληρώνεται µε απόφαση του αρµόδιου υπουργού, πράγµα που σηµαίνει ότι µε τις νέες αυτές ρυθµίσεις ανοίγει ο δρόµος για την «επέλαση» φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ στελεχών του ∆ηµοσίου, η θητεία των οποίων µάλιστα ορίζεται στα τέσσερα έτη, δηλαδή θα παραµείνουν στη θέση τους και µε την επόµενη κυβέρνηση (πιθανόν της Ν∆), η οποία θα µπορεί να τους παύσει αποκλειστικά για λόγους πειθαρχικού παραπτώµατος. Το γεγονός αυτό θα µπορούσε να αποτελεί µια ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη για την κυβέρνηση.  

Ωστόσο, τις τελευταίες ηµέρες αυξάνονται στο παρασκήνιο οι γκρίνιες των ήδη τοποθετηµένων κοµµατικών στελεχών σε αυτές τις θέσεις γενικών γραµµατέων, καθώς ελάχιστοι µπορούν να συµµετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία και, όπως είναι φυσικό, θα δουν την έξοδο. Επίσης, η αλλαγή σε τόσο µεγάλο αριθµό κρατικών θέσεων εξουσίας θα σηµατοδοτήσει έναν ευρύ ανασχηµατισµό, µε ουσιαστική αναδιανοµή των αρµοδιοτήτων που έχουν επιρροή στην άσκηση της διακυβέρνησης.

Πάντως, υπάρχουν σκέψεις, για να µην κλονιστεί το οικοδόµηµα που έχει διαµορφωθεί µέχρι σήµερα από τις καθαρά κοµµατικές επιλογές στα υπουργεία, να βρεθεί µια «πατέντα» συγκατοίκησης για τουλάχιστον ένα εξάµηνο των απερχόµενων και των νεοεισερχόµενων γενικών γραµµατέων. Εάν στο τέλος διαµορφωθεί ένα τέτοιο σχήµα, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δώσει παράταση εξουσίας στα «δικά της» παιδιά, στο τέλος θα… µπλέξει τα µπούτια της, µε την κυρία Γεροβασίλη να την «περιµένουν στη γωνία» συνάδελφοί της υπουργοί, κοµµατικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να της χρεώσουν ενδεχόµενο φιάσκο στο ζήτηµα αυτό.