Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το ΚΚΕ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τη δημιουργία γλυπτών μνημείων στη Μακρόνησο και τη Γυάρο με αφορμή τα 100χρονα από την ίδρυση του. Μάλιστα συνέστησε και επιτροπή αξιολόγησης από μέλη του κόμματος με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα και 4 ακόμη επαϊοντες και μη .

Για παράδειγμα η καθηγήτρια της Καλών Τεχνών Ντίνα Κώτσιου , είναι χαράκτρια για όσους καταλαβαίνουν τη διαφορά. «Το ΚΚΕ καλεί τους καλλιτέχνες με το έργο τους να εκφράσουν την ψυχή του λαού και το μεγαλείο των αγώνων … δίνοντας ζωή στη μνήμη και παρακαταθήκη στους αγώνες του μέλλοντος» αναφέρονταν μεταξύ άλλων στο σχετικό δελτίο τύπου. Το θέμα μπορεί να πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας όμως απασχόλησε ιδιαίτερα το υπουργείο Εσωτερικών και την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς ο Περισσός προκήρυξε τη δράση χωρίς να ρωτήσει το Δημόσιο, εν προκειμένω τους δήμους Κέας και Σύρου – Ερμούπολης όπου υπάγονται «διοικητικά και ιδιοκτησιακά» η Μακρόνησος και η Γυάρος.

Ως εκ τούτου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση στις νησίδες αυτές. Επίσης ο διαγωνισμός είναι άκυρος δίχως τη συμμετοχή εκπροσώπων των δήμων στην επιτροπή αφού οι κατασκευές προορίζονται για τοποθέτηση στα όρια της αυτοδιοικητικής τους αρμοδιότητας.

Η αντίχαρη

Πριν από λίγες ώρες η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής κατόπιν κοινής πρότασης των βουλευτών του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη,δέχτηκε να συνεδριάσει τις επόμενες μέρες με στόχο την ανάκληση της απόφασης για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Στην ίδια συνεδρίαση το ΚΚΕ καταψήφισε την πρόταση της ΝΔ για κλήση στην επιτροπή των άμεσα εμπλεκόμενων στο deal. Προφανώς η χάρη που έκαναν στον Περισσό οι κυβερνώντες ήταν πολύ μεγάλη για μια τέτοια …αντίχαρη όπως η σημερινή που αν μη τι άλλο έβγαλε από τα «σχοινιά» τους Τσίπρα – Καμμένο. Γιατί ορισμένα γεγονότα δεν μπορεί κανείς να τα προσπερνά ή να τα … καταπίνει αμάσητα.