Προσχηματική χαρακτηρίζει τη στάση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη η Νέα Δημοκρατία θεωρώντας , ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο πρώην υπουργός με την επιμονή του στην ακύρωση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία μετριάζει τις όποιες ποινικές ευθύνες προκύψει αν η εισαγγελική έρευνα επιβεβαιώσει α) την παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων στις διακρατικές συμφωνίες ,

β) τη χρήση πλαστών εγγράφων από πλευράς κυβερνητικών παραγόντων

και γ) την προσπάθεια συγκάλυψης της όλης υπόθεσης. Ξεκάθαρα οι Μ. Βορίδης και Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμαναν νωρίτερα ότι το επιχείρημα του Μαξίμου πως δεν στοιχειοθετείται αδίκημα από τη στιγμή που δεν ολοκληρώθηκε το deal και δεν υπήρξε εγχρήματη συναλλαγή, είναι απολύτως αβάσιμο και έωλο καθώς ο νομοθέτης κολάζει όχι μόνον τον τελούντα το έγκλημα αλλά και εκείνο που αποπειράται να το τελέσει.

Σε ερώτηση δε για τη βαρύτητα των δύο μορφών αδικημάτων , οι νομικοί - βουλευτές της ΝΔ σημείωσαν πως η κατηγορία δεν εξασθενεί παρά μόνον οι εναγόμενοι δικαιούνται να υποβάλλουν αιτήματα αναγνώρισης ελαφρυντικών. «Πώς είναι δυνατόν ο κ. Φίλης και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να σιωπούν επί τόσους μήνες για τη γενοκτονία που τελείται στην Υεμένη όπου η Σαουδική Αραβία έχει ενεργή εμπλοκή και ξαφνικά να τους έπιασε ο πόνος την επομένη της συζήτησης στη Βουλή για τα εξοπλιστικά;» αναρωτήθηκαν.