Την ώρα που στους κόλπους της κεντροαριστεράς εντείνονται οι διεργασίες ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα, ένα από τα βασικά μέτωπα που απασχολούν τους επιτελείς της Φώφης Γεννηματά είναι το πρόσωπο που θα προταθεί για τη θέση του γραμματέα.

Μέχρι στιγμής οι περισσότερες από τις εισηγήσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι της νικήτριας των πρόσφατων εκλογών αφορούν στελέχη προερχόμενα ξεκάθαρα από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, η περίπτωση των οποίων θα έχει όχι μόνο ενωτικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα.

Μεταξύ των ονομάτων που βρίσκονται προς επεξεργασία στη Χαριλάου Τρικούπη είναι αυτά των Δημήτρη Ρέππα, Κώστα Σκανδαλίδη, και σε δεύτερο επίπεδο του βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, που θεωρείται ιδιαίτερα δραστήριος κοινοβουλευτικά.

Ωστόσο, η περίπτωσή του είναι σε αυτήν τη φάση ένα βήμα πιο πίσω από τους υπόλοιπους, καθώς, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στη ΔΗΣΥ, η βασική προτεραιότητα δεν είναι άλλη από τη δημιουργία μιας εικόνας ενότητας και συνοχής.

«Δεν μπορεί να γίνει άλλη επιλογή παρά ενός στελέχους που θα μπορεί να συσπειρώσει όχι μόνο τους κομματικούς αλλά και τη βάση, και να παραπέμπει στις καλύτερες εποχές της παράταξης. Πρέπει επίσης να έχει εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων ευαίσθητων πολιτικά καταστάσεων» λένε χαρακτηριστικά οι εν λόγω κύκλοι.

Φυσικά, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Πολλώ δε μάλλον μετά την εκπεφρασμένη επιθυμία της Φώφης Γεννηματά να διατηρεί, με φόντο τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου, ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας τόσο με τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και με τους Γιώργο Καμίνη και Σταύρο Θεοδωράκη.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις έκαναν σημαία στην προεκλογική τους μάχη την… ανανέωση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις… σκέψεις τους αναφορικά με μια επιλογή που θα θυμίζει το ένδοξο μεν, παρελθόν δε…

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 3/12/2017