Μπορεί η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ να κάθεται σε αναµµένα κάρβουνα περιµένοντας τον ανασχηµατισµό της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι, ωστόσο όσο οι ηµέρες περνούν τόσο οι πολύ στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα χαµηλώνουν τις προσδοκίες για το εύρος των αλλαγών τις οποίες σχεδιάζει να κάνει ο πρωθυπουργός.

Υπουργός από τους πλέον ισχυρούς, που µάλιστα διατηρεί στενότατες προσωπικές σχέσεις µε τον Αλέξη Τσίπρα και -φυσικά- παραµένει ακλόνητος στη θέση του, έλεγε αυτή την εβδοµάδα σε συνοµιλητές του πως «αν προχωρήσει σε ανασχηµατισµό του κυβερνητικού σχήµατος ο Αλέξης, δεν πρόκειται να είναι δοµικός ούτε να προχωρήσει σε µεγάλο αριθµό αλλαγών σε πρόσωπα».

Με λίγα λόγια, αν ο συγκεκριµένος υπουργός -ο οποίος, µάλιστα, έκανε ρεβεγιόν µε τον κ. Τσίπρα- είναι καλά πληροφορηµένος, τότε... τζάµπα η αγωνία για τους περισσοτέρους. Εντός και εκτός κυβερνητικού σχήµατος.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τους «στεγασµένους» στο Μέγαρο Μαξίµου υπουργούς, οι οποίοι αποτελούν το πολύ στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Αλέκος Φλαµπουράρης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης (για τον ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο συζητείται η αναβάθµισή του σε κάποιο άλλο υπουργείο), καθώς και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, που έχει επανέλθει καιρό τώρα στον πρωθυπουργικό πρώτο κύκλο, υπάρχουν τουλάχιστον δύο άλλα µέλη της κυβέρνησης που θεωρούνται «µη αναδοµήσιµα» και δεν το κρύβουν. Πρώτος και καλύτερος είναι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος, µάλιστα, στους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, αλλά και σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ µε τους οποίους έχει ιδιαίτερη σχέση, υποστηρίζει τον τελευταίο καιρό πως ο Αλέξης Τσίπρας τον θεωρεί «αµετακίνητο» από το πόστο του.

Ο δεύτερος είναι ο υπουργός Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επίσης δεν εµφανίζεται να έχει το παραµικρό άγχος για τις πρωθυπουργικές προθέσεις ενόψει ανασχηµατισµού.

∆εδοµένων των παραπάνω, προκειµένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί ενός ανασχηµατισµού, που δεν είναι άλλοι από την «αναβάπτιση» της κυβέρνησης στα µάτια της κοινής γνώµης και την αντιµετώπιση ορισµένων δυσλειτουργιών στο κυβερνητικό έργο, µελετάται να επιλεγούν ορισµένα πρόσωπα-έκπληξη εκτός Βουλής για χαρτοφυλάκια µεσαίας σπουδαιότητας, σε µια λογική «ανασχηµατισµού light», που θα στηριχτεί πάνω τους η αίσθηση της επικοινωνιακής ανανέωσης της κυβέρνησης.