Μία ακόμη άγνωστη πτυχή των ενδιαφερόντων του επέδειξε ο Πρ. Παυλόπουλος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Μουσείο Πατρών όπου ξεναγήθηκε στην έκθεση των αρχείων της περιόδου 1934-1944. Κάποια στιγμή το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε σε μία στρατιωτική μοτοσικλέτα με καλάθι (side car) και μανέτες ως προέκταση των χειρολαβών του τιμονιού. Επρόκειτο για μηχανές μεγάλου κυβισμού, 500 έως 750 κυβικών, που χρησιμοποιούσαν Γερμανοί, Ιταλοί και Ρώσοι στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατασκευασμένες στη Γερμανία, την Τσεχοσλαβακία και τη Ρωσία, ενίσχυαν σημαντικά τα πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα του στρατού, καθώςνοι οδηγοί τους προπορεύονταν κυρίως ως ανιχνευτές. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν στάθηκε τόσο στο επιχειρησιακό μέρος -άλλωστε κάτι τέτοια τα γνωρίζει- όσο στη  μηχανολογία και την εμφάνιση των συγκεκριμένων μοτοσικλετών. Και τότε άρχισε να ρωτάει κοιτάζοντας το έκθεμα επί 5 λεπτά. 

Κι όσο δεν έπαιρνε απαντήσεις τόσο ρωτούσε περισσότερα. Άνθρωποι σαν εκείνον, που τριγυρίζουν μια ζωή μέσα σε βιβλιοθήκες και μουσεία, θεωρούνται οι δυσκολότεροι επισκέπτες,  καθώς απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο γνώσης για να τους αντιμετωπίσεις όταν αρχίζουν να εκφράζουν απορίες. Τομέας στον οποίο ακόμη  υστερεί η Ελλάδα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και θεματικές εκθέσεις όπου τις περισσότερες φορές οι «ξεναγοί» είναι και φορείς των έργων.

Δ. Γιαννακόπουλος