«Βόμβες» σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής εξακολουθεί να βάζει η υπόθεση Novartis. Οι επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή από τις αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Novartis, δεν φέρνουν μόνο σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση, αλλά φαίνεται προκάλεσε και ένταση στη Νέα Δημοκρατία, με αποκορύφωνα την διαγραφή Αντώναρου.

Πώς όμως ερμηνεύεται από την Πειραιώς η εξέλιξη αυτή; Παρά το γεγονός ότι κάποιοι μιλούν για «παράπλευρες απώλειες», η διαγραφή Αντώναρου σε μια πρώτη ανάγνωση όχι μόνο λειτούργησε εκτονωτικά για τη ΝΔ, αλλά παράλληλα παρατηρήθηκε και συσπείρωση στο κόμμα.

Η «φάλαγγα» για την οποία έκανε λόγο και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμώντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι η εικόνα της ΝΔ, απέναντι στις προκλήσεις της κυβέρνησης, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε με την διαγραφή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου από τη ΝΔ.   Οι επιπτώσεις για την Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι οδηγούν το κόμμα σε μια κατάσταση διαμόρφωσης των ισορροπιών όχι προς μια άλλη κατεύθυνση, αλλά προκειμένου να ισχυροποιηθεί η εικόνα της ενότητας και της δυναμικής τους. Αντίθετα στο ΣΥΡΙΖΑ οι επιπτώσεις είναι σε διαφορετικό κλίμα.

Στο κόμμα επικρατούν πολλές φωνές που εκφράζουν την δυσφορία τους τόσο με τον χειρισμό της υπόθεσης, όσο και με την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής κάτι στο οποίοι πολλά στελέχη είναι αντίθετοι.  

Άλλωστε μπορεί η κυβέρνηση να διαχειρίζεται τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Novartis, με «τεκμήριο ενοχής», ωστόσο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στη ΝΔ, που έδειξε ότι σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας και λειτούργησε ανάλογα στην περίπτωση του κ. Αντώναρου.