Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα µε τον Νίκο Φίλη, ιδιαίτερα µετά τον τελευταίο ανασχηµατισµό, στον οποίον δεν βρέθηκε θέση στην κυβέρνηση για τον αποπεµφθέντα τον Νοέµβριο του 2016 από το υπουργείο Παιδείας. Πρόσωπα του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού λένε ότι στον κ. Φίλη µεταφέρθηκαν µέσω τρίτου προσώπου δύο πιθανότητες.

Η πρώτη, να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισµού στη θέση της Λυδίας Κονιόρδου, εφόσον αποφασιζόταν η αποµάκρυνσή της. Η δεύτερη, να αναλάβει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη θέση του Γιάννη Μουζάλα. Η απάντηση που δόθηκε από τον κ. Φίλη στον «µαντατοφόρο» του Μαξίµου ήταν σχεδόν... κάθετη.

∆έχθηκε το υπουργείο Πολιτισµού, και µάλιστα µε ευχαρίστηση, αλλά αρνήθηκε κατηγορηµατικά να αναλάβει το µεταναστευτικό. Εσπευσε, µάλιστα, να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει άποψη, ακόµα κι αν το Μαξίµου επιµείνει. Έπειτα από αυτή την απάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας ενοχλήθηκε ιδιαίτερα και αποφάσισε ότι ο κ. Φίλης δεν έχει θέση στο κυβερνητικό σχήµα.  

Πηγή: Secret