Η ομιλία του Προέδρου της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε από όλα. Χιούμορ, επιβραβεύσεις, αιχμές και συγκίνηση. Η ιδιαίτερη αναφορά του προέδρου της ΕΕ, στην Ελλάδα και στις θυσίες των Ελλήνων, αλλά και ο ύμνος του προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή συγκίνησε το κοινό. Ειδικότερα, συγκινημένος και ο ίδιος αναφέρθηκε στον Εθνάρχη, Κωνσταντίνο Καραμανλή, χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλο δημοκράτη.

«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Με θέληση ξεπερνούν εμπόδια. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ. Πλέον η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της. Ανοίγει πλέον νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μια οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι συνηθισμένη χώρα» τόνισε ο κ. Γιούνκερ. «Σήμερα έχω μια ιδιαίτερη σκέψη και το λέω συγκινημένος για έναν άνθρωπο: τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μεγάλος δημοκράτης, Ευρωπαίος πεπεισμένος, που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ».  

“Οι Έλληνες κατέδειξαν ότι θέλησαν να δημιουργήσουν ιστορία και όχι να υπόκεινται σε αυτήν. Σε όλη μου την πολιτική ζωή παρέμεινα πιστός στην Ελλάδα ακόμα και όταν κάποιοι δημαγωγοί ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη. Το ουσιώδες για μένα ήταν η μοίρα των Ελλήνων”.