Τον ενθουσιασμό του για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Κλεισθένης Ι» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, παρά και τις αντιδράσεις φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε η δημοτική αρχή της Θήβας για τον πρώην δήμαρχο Κώστα Κουρκούτη και, με αφορμή την παρουσία του, σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο είναι μία πρόκληση σε διάλογο».

Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις, παρά τις διαφωνίες τους, και όλη η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου» ενώ συμπλήρωσε πως «θεωρεί πολύ θετικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό εμπεριέχει την απλή αναλογική, γιατί καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί μόνη της και γιατί οι πολίτες θέλουν διάλογο, συνεργασία και αποτέλεσμα».

Λογαριάζει χωρίς τον… ξενοδόχο

Την αντίθεσή τους με το νέο νομοσχέδιο εξέφρασαν, μέσα από γραπτές ανακοινώσεις τους, τόσο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όσο και ο Δήμος Αθηναίων.

Η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει την άμεση απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για «καταστροφικό για την τοπική αυτοδιοίκηση» νομοσχέδιο (δείτε εδώ). Μάλιστα, ο πρόεδρός της, κ. Γιώργος Πατούλης, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι «το επιστρέφουμε στον υπουργό ως μη αποδεκτό» ενώ συμπλήρωσε πως το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με μεταρρύθμιση και οδηγεί σε περαιτέρω συγκεντρωτισμό στη διοίκηση του κράτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμος Αθηναίων που, κατά πλειοψηφία, τάχθηκε εναντίον της ψήφισης και εφαρμογής του «Κλεισθένης Ι» (δείτε εδώ). Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε τη ριζική του αντίθεση στο νομοσχέδιο και κατήγγειλε ότι «αποσκοπεί στην ποδηγέτηση της Αυτοδιοίκησης» ενώ ανέφερε πως «είναι επικίνδυνο για τη χώρα. Και με τους θεσμούς δεν μπορούμε να παίζουμε».

Ο κ. Παπαδημούλης επιβεβαιώνει, μέσα από τις διθυραμβικές του δηλώσεις, την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που ζητούν αποκέντρωση της εξουσίας, κι όχι περαιτέρω αποδυνάμωση των φορέων περιφερειακής διοίκησης.