Η άφιξη του Διαδόχου του Βρετανικού Θρόνου, Πρίγκηπος της Ουαλίας Καρόλου και της συζύγου του Δουκίσσης της Κορνουάλλης στην Αθήνα και η τριήμερη παραμονή του στην Ελλάδα, έχει να παρουσιάσει μερικές ενδιαφέρουσες – στρατιωτικής φύσεως – «λεπτομέρειες»!

Πρώτον, μολονότι ο Πρίγκιπας Κάρολος έλαβε σχετικώς πρόσφατα την εξουσιοδότηση των κρατών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας να εκπροσωπεί επισήμως την Βασίλισσα Μητέρα του σε όλες τις εκτός παλατιού επίσημες εμφανίσεις της λόγω ηλικίας, εντούτοις φυσικά δεν είναι (ακόμα) Βασιλεύς – Αρχηγός κράτους και έτσι το αεροσκάφος της RAF που τον μετέφερε στην Αθήνα, δεν έτυχε της τιμητικής αεροπορικής συνοδείας από πλευράς της Πολεμικής Αεροπορίας, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεύτερον, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα το πριγκηπικό ζεύγος μετέβη στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτου για να καταθέσει δάφνινο στεφάνι.

Κατά την άφιξή του στο ΜΑΣ τον υποδέχτηκε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ενδεδυμένος με την καθαρά «βρετανικού στυλ» στολή «Αφρικάνα», που έχει επικρατήσει να την αποκαλούμε στα καθ’ ημάς «Σαφάρι», η οποία εντάχθηκε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Μέση Ανατολή στη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου πολέμου, όταν οι εξόριστες ελληνικές ΕΔ χρησιμοποιούσαν βρετανικό εξοπλισμό και στολές! Στο χώρο επίσης απέδωσε τιμές ο διακλαδικός Μικτός Λόχος Αποδόσεων Τιμών (ΜΛΑΤ), ενώ το μουσικό σκέλος της τελετής κάλυψε η φημισμένη Μουσική Μπάντα του ΠΝ!    

Τρίτον, σήμερα ο Πρίγκιπας Κάρολος θα επισκεφθεί διαδοχικώς τα ναυλοχούντα στο λιμάνι του Πειραιώς HMS “Echo”, που είναι σκάφος του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας που συμμετέχει στη ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη SNMG-2, που περιπολεί στο Αιγαίο μεταξύ των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των έναντι αυτών τουρκικών παραλίων στην επιχείρηση μειώσεως των προσφυγικών ροών από την γείτονα, καθώς και το HMC “Valiant”, που είναι σκάφος της Βρετανικής Ακτοφυλακής, που επιχειρεί για τον ίδιο λόγο αλλά σε άλλη αποστολή στην περιοχή.

Τέταρτον, ο Πρίγκιπας Κάρολος με μικρή άκατο θα μεταβεί διά θαλάσσης από το λιμάνι του Πειραιώς, στον λιμενίσκο του Τροκαντερό του παλαιού Φαλήρου, προκειμένου να επισκεφθεί την τριήρης «Ολυμπιάς», όπου θα τον υποδεχτεί ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ αντιστοίχως. Πέμπτον, ακολούθως, όλοι μαζί θα μεταβούν στο θωρηκτό «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», όπου θα του γίνει ξενάγηση και συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επισήμως, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι εκεί, στο καρέ των αξιωματικών του «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», το ΠΝ του έχει ετοιμάσει μία μικρή έκπληξη, που περιλαμβάνει παράθεση «κοκτέϊλ» (όλο και κάποιος μεζές θα υπάρχει σε …ετοιμότητα) και προφανώς κάποιου/κάποιων αναμνηστικών. Έκτον, κατά τον χρόνο της παραμονής του Καρόλου στο «Γ.ΑΒΕΡΩΦ» έχει προγραμματιστεί μία τιμητική διέλευση (όχι επίδειξη) του φημισμένου ακροβατικού σμήνους της RAF, των “Red Arrows”, που εδώ και μερικές εβδομάδες εκπαιδεύονται όπως κάθε χρόνο στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας. Για το λόγο αυτό άλλωστε το ακροβατικό σμήνος θα συνοδεύεται και από ένα μαχητικό Mirage 2000 της 114 ΠΜ.