Αναμενόμενη ήταν για πολλούς, ίσως ακόμη και για τον ίδιο,  η διαγραφή από τη ΝΔ  του Προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου. Αφορμή μπορεί να ήταν η θέση που έλαβε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο αιτία ήταν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσίευσαν αποκλειστικά τα parapolitika.gr με τον κ. Μίχαλο να συναντά τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακό να υπάρχουν σχέσεις φιλικές ή κοινωνικές, απλώς «έδεσαν» τα ντοκουμέντα αυτά τα σενάρια γύρω από τις κινήσεις του κ. Μίχαλο.

Δύο ήταν τα σενάρια, τα οποία οι πληροφορίες που τα συνόδευσαν μιλούσαν για πηγές κοντά στην κυβέρνηση. Το πρώτο ήταν ότι ο κ. Μίχαλος φλερτάρει έντονα με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει παρασκηνιακές επαφές με στελέχη της κυβέρνησης. Το δεύτερο ήταν το σενάριο που ήθελε τον κ. Μίχαλο να πρωταγωνιστεί σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός φορέας δεξιά της Δεξιάς.

Πολλοί μάλιστα είχαν σπεύσει να πλέξουν το σενάριο της κυβερνητικής θέσης για τον κ. Μίχαλο. Το γεγονός όμως ότι κανένα από αυτά τα σενάρια δεν διέψευσε ο κ. Μίχαλος, τον έθεσε εκτός κόμματος.

Οι παρασκηνιακές επαφές του κ. Μίχαλου με στελέχη της κυβέρνησης και η απόλυτη ταύτισή του με τις θέσεις της κυβέρνησης δεν είναι απαραίτητο ενόχλησαν την Πειραιώς καθώς δεν μπορεί να «οδηγείται» σ’ αυτές έχοντας την ταυτότητα της ΝΔ. Το ποτήρι φαίνεται όμως ότι ξεχείλισε, όταν ο κ. Μίχαλος δήλωνε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και ότι η συμφωνία αυτή θα ενίσχυε και θα διεύρυνε τις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο κρατών.

Παρ’ ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις Σκοπίων-Ελλάδος, όπως αναφέρουν και μέλη των επιμελητηρίων όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα, αλλά δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στην γειτονική χώρα. Είναι σημαντικό επίσης και το γεγονός ότι ο κ. Αυγενάκης στην ανακοίνωση διαγραφής του κ. Μίχαλου, σημειώνει πως θα υπάρξουν από την ερχόμενη Πέμπτη επαφές με όλα τα επιμελητήρια της χώρας προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα μέλη κυρίως για τις τρεις εκλογικές μάχες που έχει μπροστά η χώρα.

Προφανώς στο πλαίσιο των σεναρίων για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, η Νέα Δημοκρατία θέλει να στείλει το δικό της ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος και στα μέλη τους.

Άλλωστε, η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μίχαλου, έχει και συμβολική σημασία καθώς πρόκειται για ένα προβεβλημένο στέλεχος και η απομάκρυνσή του από το κόμμα στέλνει και ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ, πως η όποια απόκλιση από τις γραμμές του κόμματος, θα έχει συνέπειες.