Ευθύνες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέρριπτε, το 2016, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη γραμμή 112.

Σε απάντησή του προς ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο κ. Βερναρδάκης έκανε λόγο για προβλήματα σε σχέση με την παράδοση των χώρων όπου θα γίνονταν οι εργασίες και θα δημιουργούνταν τα Κέντρα Επικοινωνιών και Δεδομένων.

Μάλιστα, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι η υπογραφή της σύμβασης για τη διαμόρφωση των χώρων δεν γινόταν να πραγματοποιηθεί «δεδομένου ότι δεσμευτικές διοικητικές πράξεις δεν μπορούν να εκτελεστούν από την Αναθέτουσα Αρχή (Κοινωνία της Πληροφορίας) χωρίς έγκριση από αρμόδια Διαχειριστική Αρχή. Οι ανωτέρω λόγοι κατέστησαν αναγκαία την αναστολή της σύμβασης έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών άρσης της αιρεσιμότητας για τον Άξονα 2 στο ΕΣΠΑ 2014-2020».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 8 Μαΐου 2015, επί υπουργίας Γιάννη Πανούση, εκδόθηκε απολογισμός για τις 100 πρώτες ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το δελτίο Τύπου ανέφερε πως ανάμεσα στις στις «πρωτοβουλίες που ελήφθησαν επί σπουδαίων υπηρεσιακών θεμάτων και οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης» περιλαμβανόταν και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του 112 για την «βέλτιστη διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης-κρίσεων και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών».