Σε «κινούµενη άµµο» τείνει να εξελιχθεί το τοπίο στον ∆ήµο Λέσβου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς το γεγονός ότι ο δήµος δεν έσπασε, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί, αναγκάζει τους πάντες να κάνουν ένα βήµα πίσω και να µη δηµοσιοποιούν τις αποφάσεις τους. Ο λόγος είναι ότι µπορεί να ανακοινώσουν υποψηφιότητα για ενιαίο δήµο, τελικά αυτός να «σπάσει» και η υποψηφιότητά τους να ναυαγήσει, αφού θα έχει λάθος στόχευση.

Όπως γράφει το Secret, οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι το σπάσιµο του δήµου κολλάει στον Πάνο Σκουρλέτη (έχει δηλώσει ότι οι αλλαγές µε τις διασπάσεις δήµων θα γίνουν -αν γίνουν- το φθινόπωρο), για τον οποίον λένε ότι θα αποφασίσει µε βάση τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του δηµάρχου του νησιού, Σπύρου Γαληνού, είναι κοµβική για το πώς θα κινηθεί η παράταξή του στις εκλογές του ερχόµενου Μαΐου. Ο δήµαρχος, όσο δεν υπάρχει οριστική απάντηση για το τι θα γίνει µε το σπάσιµο του δήµου, ο οποίος είναι από τους µεγαλύτερους στην Ελλάδα, δεν ανακοινώνει τις προθέσεις του, παρακολουθώντας και τις κρυφές δηµοσκοπήσεις που διεξάγονται κατά καιρούς. Αυτή η στάση αναµονής εµποδίζει και τα στελέχη του συνδυασµού του, που έχουν βλέψεις για κάτι παραπάνω, να κάνουν το επόµενο βήµα, σε περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος.

Από την πλευρά της Ν∆ ακόµα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι υποψήφιος δήµαρχος, µε την Πειραιώς να θέλει διακαώς να «βάψει» µπλε το νησί, εκµεταλλευόµενη το σοβαρό πρόβληµα του Προσφυγικού, που κρατάει όσο κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγµής πάντως, ο µοναδικός που έχει ξεχωρίσει είναι ο Στρατής Κυτέλης, µε πολλούς να µην αποκλείουν και την έκπληξη ένα πιο προβεβληµένο στέλεχος να φτάσει στην κάλπη. Την πλέον διφορούµενη στάση τηρεί ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, περιµένοντας την τελική απόφαση Σκουρλέτη για το σπάσιµο του δήµου, την ώρα που παρακολουθεί τις διεργασίες στις παρατάξεις του χώρου της Κεντροαριστεράς, προθυµοποιούµενος να δώσει στήριξη σε οποιαδήποτε εµφανίζεται πιο ισχυρή και µε περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώσει ποσοστά, τα οποία γνωρίζουν ότι θα είναι χαµηλά λόγω Προσφυγικού.