Στο ασφαλές περιβάλλον (μακριά από δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία) του υπουργείου Δικαιοσύνης γίνονται οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των δανειστών στη μετα-μνημονιακή εποχή, όπως αναφέρει ο Βηματοδότης.

Τόσο αυστηρά είναι τα μέτρα που όσοι δημοσιογράφοι θέλησαν να προσεγγίσουν το υπουργείο Δικαιοσύνης το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν είναι να περιμένουν μέσα στην πρώην Σχολή Χωροφυλακής. Ακόμη και ξένοι από τα τεχνικά κλιμάκια που έφτασαν καθυστερημένοι μετά τους επικεφαλής (Ντέκλαν Κοστέλο, Πίτερ Ντόλμαν, Νικόλα Τζαμαρόλι και Φραντσέσκο Ντρούντι) χρειάστηκε να αφήσουν έξω από το κτίριο τα αυτοκίνητά τους (πρόκειται για… κρατικά αυτοκίνητα που τους χορήγησε το υπουργείο Εσωτερικών για τις μετακινήσεις τους) προκειμένου να περάσουν από έλεγχο στην πύλη.

Πού άλλες εποχές…

Τότε που επί εποχής της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου οι της τρόικας επισκέπτονταν τα υπουργεία και κυρίως το υπουργείο Οικονομικών, όπου ο τότε υπουργός (και σημερινός κεντρικός τραπεζίτης) Γιάννης Στουρνάρας τους κερνούσε, τις ατελείωτες ώρες που διαπραγματεύονταν… περικοπές, άλλοτε… σούσι και άλλοτε σουβλάκια.

Όταν ο τότε υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης (και σημερινός πρόεδρος της ΝΔ) Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή δεν ήθελε ούτε το σούσι ούτε τα σουβλάκια, ούτε καν τους καφέδες, τους κερνούσε… τσάι, όχι όμως όποιο-όποιο, αλλά ένα που είχε εμπορική ονομασία… «Τρόικα» που το βρήκε κάπου στην Αυστρία.

Ή επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και του ταλαντούχου Γιάνη Βαρουφάκη, που ενώ ήθελε να τους διώξει από την Ελλάδα, δεν τα κατάφερε και τους μετακόμισε στο (ακριβό) «Χίλτον» και για κάθε συνεδρίαση της τρόικας (ή των «θεσμών» – όπως στο μεταξύ ονομάστηκαν) πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο.

Η μοναδική φορά που κέντρισαν το ενδιαφέρον οι συναντήσεις Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Σταθάκη, Κατρούγκαλου με τους θεσμούς ήταν όταν διαμαρτυρόταν η Δέσποινα Μοιραράκη ότι οι τροϊκανοί και οι υπουργοί τής χαλούσαν την εικόνα και δεν μπορούσε να πωλήσει τα… μπορντοροδοκόκκινα ή μπορδοροδοκόκκινα χαλιά της.

Τώρα όμως η τρόικα έφυγε και η κυβέρνηση θέλει τους όποιους μετα-μνημονιακούς ελέγχους που κάνει να τους κάνει με άκρα μυστικότητα.