Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να λάβει τις επόμενες δέκα μέρες ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να λάβει αποφάσεις σε τρία καυτά μέτωπα: 

Το πρώτο είναι το ζήτημα που μόνος του άνοιξε στη Νέα Υόρκη, αυτό της περιθωριοποίησης του Πάνου Καμμένου και του «απειλητικού» μηνύματος που του έστειλε ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει, αλλά ίσως όχι η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ. Πολλοί σκέφτηκαν ότι ο πρωθυπουργός έχει έτοιμες «εφεδρείες» που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά το ερώτημα είναι: Ποιοι θα είναι οι… χρήσιμοι οι οποίοι θα στηρίξουν την κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια του Καμμένου; Μέσα στην εβδομάδα ο κ. Τσίπρας μάλλον θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, που λέει και ο ποιητής.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την οικονομία και ειδικά το θέμα των συντάξεων. Από τις ΗΠΑ είπε ότι δεν θα προχωρήσει σε μεμονωμένες ενέργειες, πιστεύοντας ότι θα έρθει σε συνεννόηση με τους δανειστές. Το δίλημμα είναι αν θα καταθέσει τον προϋπολογισμό χωρίς να προβλέπεται η αναστολή των περικοπών και θα περιμένει ως τις 3 Δεκεμβρίου την τελική απόφαση της τρόικας. Και όλοι γνωρίζουν στο Μαξίμου ότι η υπόθεση των συντάξεων κρίνει τις εκλογές.

Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό των εσωκομματικών ισορροπιών. Την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή που θα εκλέξει τη νέα ισχυρή Πολιτική Γραμματεία. Όμως, οι προστριβές μεταξύ των διαφόρων τάσεων ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια. Η κίνηση των «53+» βγήκε ιδιαίτερα σκληρά απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας «αριστερή στροφή» και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπήκε στο κάδρο του παλαιού συστήματος. Ζητούν συνέδριο για να καθορίσουν τη νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα κινηθούν οι συνιστώσες, ειδικά κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την Πολιτική Γραμματεία.