Η Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε, το απόγευμα της Τετάρτης, όπου τέθηκαν επί τάπητος μία σειρά από ζητήματα επικαιρότητας αλλά και στρατηγικής.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, το οποίο εξακολουθεί να είναι ψηλά στις συζητήσεις. 

Στην εισήγησή της η κα Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπεί σε κυβέρνηση μόνο και μόνο για να βγει η δεδηλωμένη, «προκαλώντας», όπως είπε, «τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να συμφωνήσουν στην πρότασή του δίνοντας πριν τις εκλογές καθαρή απάντηση». Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι απέναντι στον διχασμό που καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ απαιτείται η εθνική συνεννόηση που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής. «Για να ηττηθούν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ που επιβάλλουν νεες θυσίες και δεσμεύσεις, μοίρασμα της φτώχειας και των επιδομάτων και για να ανακοπεί η επιστροφή της Δεξιάς στην εξουσία. Είναι αδιανόητο λύση να είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ, που έχει ευθύνες για τα μνημόνια και μέχρι σήμερα δεν τις έχει αναλάβει» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του Παπανδρεικού μπλοκ είπαν πώς με την ακολουθούμενη πολιτική για τις συνεργασίες το Κίνημα Αλλαγής στρέφεται προς τη ΝΔ, ενώ κάλεσαν την Φώφη Γεννηματά να ξεκαθαρίσει με απόλυτο τρόπο ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συνεργαστεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. 

Μάλιστα, ο Δημήτρης Ρέππας ζήτησε να διατυπωθεί ρητά ο όρος ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση μόνο με την ΝΔ αλλά, σε τρικομματική κυβέρνηση με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «γάντι» σήκωσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στενοί συνεργάτες της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι αναρωτήθηκαν αν ο νέος φορέας θα πρέπει να γίνει ένα ΚΚΕ του Κέντρου, απορρίπτοντας εξαρχής κάθε σενάριο συμμετοχής σε μετεκλογικά κυβερνητικά σχήματα. 

Στον Δημήτρη Ρέππα απευθύνθηκε και ο Χρήστος Πρωτόπαππας ρωτώντας τον: «Τι προτείνεις ακριβώς; Να μετατραπούμε σε ΚΚΕ που λέει όχι σε όλα;» ενώ τόνισε την ανάγκη κυβερνησιμότητας.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του γραφείου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Όθωνας πρόσθεσε ότι «Στόχος μας είναι να φέρουμε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους ενώ, στην στην επιμονή του Δημήτρη Ρέππα ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποκλειστεί η συνεργασία με τη ΝΔ η Φώφη Γεννηματά επισήμανε πως η αυτή η σύζήτηση και κοκκορομαχία αφήνει αδιάφορη την κοινή γνώμη και εξυπηρετεί μόνον το ΣΥΡΙΖΑ. 

Σχετικά με τις επικρίσεις που διατύπωσαν τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, απάντησαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, λέγοντας ότι η απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας ήταν ομόφωνη και συμπλήρωσαν πως ότι η πρόταση απευθύνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ.