Δεν είναι λίγα τα πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ που ορκίστηκαν υπουργοί στις κυβερνήσεις των τελευταίων τριών ετών και έχασαν το χαρτοφυλάκιο, λόγω... Καμμένου. Ο συγκυβερνήτης έφαγε αρκετούς υπουργούς, μετακίνησε άλλους που αποδείχθηκαν ενοχλητικοί, πρόωθησε και έβαλε στην κυβέρνηση πρώην συναγωνιστές του από άλλα έδρανα και κόμματα.

Το Σεπτέμβριο του 2016 προκλήθηκε ένταση στην κυβέρνηση για το μάθημα των Θρησκευτικών. Προφανώς, ο πρωταγωνιστής εκείνης της ιστορίας ήταν ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Ο Πάνος Καμμένος είχε επαφές με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος μάλιστα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αλ.Παπαχελά εμμέσως ανέφερε ότι ο Πάνος Καμμένος τού είπε «μπορώ και να ρίξω την κυβέρνηση».  

Τελικά, η κυβέρνηση δεν έπεσε. Απλά έφυγε από την κυβέρνηση ο Νίκος Φίλης. Οι τόνοι έπεσαν, και οι Τσίπρας-Καμμένος και Ιερώνυμος συμφώνησαν ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του μαθήματος των Θρησκευτικών και ότι όλα θα λυθούν με διάλογο.  

Ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ είχαν ενοχληθεί και από το «λεκτικό ατόπημα» του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία». Τότε, οι ΑΝΕΛ ξεκαθάρισαν ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο Μουζάλας έδωσε εξηγήσεις, δεν κρίθηκαν επαρκείς από τον υπουργό Άμυνας, αλλά ο Πάνος Καμμένος δεν έφυγε από την κυβέρνηση... Ούτε ο Μουζάλας έφυγε εκείνη τη στιγμή, αλλά έχασε το υπουργείο στον ανασχηματισμό του 2018.

Μείζον ζήτημα προέκυψε τον Μάρτιο του 2018 με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, που συνελήφθησαν στην Αδριανούπολη. Ο υπουργός Άμυνας μίλησε από την πρώτη στιγμή για «ομήρους», ο Φώτης Κουβέλης (αναπληρωτής του) χαρακτήρισε τις δηλώσεις «υπέρμετρο λόγο».

Γενικά ο Φώτης Κουβέλης αντιδρούσε με τα λεγόμενα του υπουργού του, αλλά ξεκαθάρισε ότι μιλά με τον πρωθυπουργό. Όταν μετά από 5,5 μήνες απελευθερώθηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και επέστρεψαν στην πατρίδα, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε δικαιωμένος.

Λίγο αργότερα, -στον ανασχηματισμό του Αυγούστου 2018- ο ίδιος παρέμεινε υπουργός Άμυνας και ο Φώτης Κουβέλης άλλαξε υπουργείο. 

Μάλιστα με τον ανασχηματισμό, ο Πάνος Καμμένος «κατέβασε» στην Αθήνα την Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (από υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης έγινε υφυπουργός Άμυνας) και είδε να μπαίνει στην κυβέρνηση και η Κατερίνα Παπακώστα, που λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί το όνομά της είχε συναντηθεί με τον ίδιο.

Το τελευταίο επεισόδιο αφορά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Στα πρώτα στάδια της υπόθεσης της ΠΓΔΜ ο υπουργός Άμυνας δήλωνε εμπιστοσύνη στις κινήσεις του ΥΠΕΞ, μέχρι που ήρθε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Εκεί άλλαξε γραμμή: Μιλούσε για «μονογραφή του ΥΠΕΞ» στη Συμφωνία και έφτασε μέχρι τη διατύπωση ενός Plan B επί αμερικανικού εδάφους. Ακολούθησαν tweets από τις ΗΠΑ, η θυελλώδης συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Ήταν χωρίς αμφιβολία το πιο ηχηρό επεισόδιο. Μέχρι το επόμενο.