Ιδιαίτερα αρνητικά για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα είναι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι σήμερα, με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να εστιάζουν στις αναλύσεις τους κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των μετρήσεων -που θεωρούνται και πιο σημαντικά- και όχι στην πρόθεση ψήφου.

Χωρίς να έχει «μετρηθεί» ακόμα ο αντίκτυπος στην κοινή γνώμη των τελευταίων αναταράξεων στην κυβέρνηση με την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, τα συμπεράσματα είναι άκρως απογοητευτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του, κάτι που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Κουμουνδούρου και το επιτελείο του γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος, Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατων γκάλοπ, το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί μιας νέας διακυβέρνησης, που θα έχει ως προμετωπίδα τη μείωση των φόρων, έχει αρχίσει και κερδίζει πλειοψηφικό έδαφος στην ελληνική κοινωνία, ακόμα και στους ψηφοφόρους που στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ενώ το προηγούμενο διάστημα φαινόταν να μην έχει η Ν.Δ. εναλλακτική πρόταση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, τώρα η πλειοψηφία της κοινής γνώμης διαπιστώνει ότι τα μέτρα που έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης είναι ενθαρρυντικά. Μεταξύ άλλων, θεωρούν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι προτάσεις για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, για τη μείωση της φορολογίας μισθωτών έως 650 ευρώ και συνταξιούχων έως 900 ευρώ, για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, για τη μείωση του φόρου επί των κερδών μιας επιχείρησης στο 24%, για την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και για τη ρύθμιση οφειλών έως 3.000 ευρώ σε 120 δόσεις.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών (πάνω από 40%), σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις. Αντίθετα, όλα αυτά που έχει ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας πιστεύουν ότι δεν θα τα κάνει. Πράγμα που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών, ακόμα και αρκετοί από αυτούς που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον σημερινό πρωθυπουργό.

Μάλιστα, οι πρόσφατες εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού χαρακτηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία «προεκλογικές υποσχέσεις». Αλλο σημαντικό στοιχείο των πρόσφατων δημοσκοπήσεων είναι ότι το δίλημμα που διαμορφώνεται για τις επόμενες εκλογές δεν είναι μεταξύ Αριστεράς - Δεξιάς ή παλιού - νέου, αλλά μεταξύ του πολιτικού που προτείνει χαμηλή φορολόγηση και του πολιτικού που προτείνει διατήρηση της υπάρχουσας φορολόγησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ίδιων μετρήσεων, τα σημαντικότερα ζητήματα που θα επηρεάσουν την ψήφο του κόσμου είναι η Συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ και δευτερευόντως η δημοσιονομική διαχείριση. Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η πλειοψηφία των πολιτών τις στηρίζει. Σχετικά με το αφήγημα περί του τέλους του Μνημονίου, που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, οι πολίτες δεν το πιστεύουν, εκτιμώντας στην πλειοψηφία τους ότι «η επιτήρηση θα συνεχιστεί».