Όσα χρόνια και αν περάσουν δε γίνεται να ξεχαστούν τα πρωτοφανή θλιβερά επεισόδια του 2011 σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, που στιγμάτισαν τις παρελάσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήριζαν τα επεισόδια "αντάξια της ιστορίας του λαού μας".

"Αγανακτισμένοι" πολίτες (οι οποίοι σήμερα αγνοούνται) σε όλη την Ελλάδα κάνουν "ντου" στις παρελάσεις, έρχονται σε σύγκρουση με ΜΑΤ, προπηλακίζουν υπουργούς και βουλευτές της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, φτύνουν, μουντζώνουν (και ό, τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς) τους πολιτικούς. Όλα αυτά ελάχιστες ώρες από την μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην παγκόσμια ιστορία, ενώ μέχρι και μαθητές φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων τα όσα πραγματικά πρωτοφανή εκτυλίχθηκαν στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, όταν οι… αγανακτισμένοι πολίτες «μπούκαραν» στο χώρο της παρέλασης και με συνθήματα εξανάγκασαν τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να αποχωρήσει προτού καν αρχίσει η παρέλαση.

Κάποτε Τσακαλώτος-Κατρούγκαλος το έπαιζαν… αγανακτισμένοι αντιμνημονιακοί στο Σύνταγμα, τώρα «ναι σε όλα»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάποτε Τσακαλώτος-Κατρούγκαλος το έπαιζαν… αγανακτισμένοι αντιμνημονιακοί στο Σύνταγμα, τώρα «ναι σε όλα»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Αμέσως μετά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οργανωμένες αυτές ομάδες ατόμων, λειτουργώντας αιφνιδιαστικά, έριξαν τα κιγκλιδώματα, απώθησαν τις αστυνομικές δυνάμεις και μετακινήθηκαν στο οδόστρωμα. Ταυτόχρονα, στο οδόστρωμα μετακινήθηκαν και αρκετές χιλιάδες λαού, ακολουθώντας τις προσκλήσεις και προτροπές τους να καταλάβουν το χώρο, που θα πραγματοποιούταν η παρέλαση των τμημάτων.

«Παπούλια προδότη», «ούστ», «μπούλο» και άλλα τέτοια… από ένα ετερόκλητο πλήθος...

«Λυπάμαι. Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα ‘’Παπούλια προδότη’’. Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Έρχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη», έλεγε τότε φανερά εκνευρισμένος ο κ. Παπούλιας αποχωρώντας από την παρέλαση, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά!

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις αποτελούν το καλύτερο φόρο τιμής…

Τι έλεγε όμως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ; Υποστήριξε ουσιαστικά τα επεισόδια στις παρελάσεις και έκανε λόγο για «πάνδημη και αυθόρμητη παρέμβαση του λαού προς τους επίσημους εκπροσώπους της κυβέρνησης». «Το μήνυμα ήταν σαφές να σταματήσει η εξόντωση της κοινωνίας, να σταματήσει ο κατήφορος της πατρίδας μας, να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια μας», ανέφερε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι «η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία». Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «οι σημερινές αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοηθούν. Αποτελούν το καλύτερο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για αυτό το τόπο. Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες». Ακόμη, ο τότε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργός (3ου Μνημονίου, παρακαλώ) Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήριζε «αντάξιο της επετείου που ο λαός έκανε τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ο καλύτερος φόρος τιμής».

Τότε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προειδοποιούσε και έλεγε πως «αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλλουν τις απόψεις τους, διακόπτοντας παρελάσεις», ενώ κατηγορούσε «αυτούς που διαιρούν τον ελληνικό λαό», λέγοντας ότι «τραυματίζουν τη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας». Ωστόσο, η Δημοκρατία τραυματίστηκε βαριά και… θανάσιμα εκείνη τη χρονιά, κάτι που φάνηκε και στις εκλογές του 2012 με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή… Η ΝΔ περνούσε την αντιμνημονιακή της περίοδο και σχολίαζε... από την εξέδρα: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε», ανέφερε σχετικά.

Οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ με πανό του κόμματος στις παρελάσεις


Για το πώς ξεκίνησαν αυτά τα επεισόδια και για την πρωτοφανή οργάνωση συγκεκριμένων ομάδων, που υποκίνησαν τα επεισόδια, πολλά έχουν γραφτεί, με πιο αξιοσημείωτο το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ ότι οργανώθηκαν από συγκεκριμένες ομάδες, που στόχο είχαν την εκτροπή, που θα οδηγούσε σε πραξικόπημα, μια διαδικασία δηλαδή διαμόρφωσης συνθηκών κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αποσταθεροποίησης με στόχο να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για ανατροπή της κυβέρνησης και επέμβαση του στρατού. Σε κάθε περίπτωση, η 28η Οκτωβρίου 2011 αποτέλεσε μια "μαύρη" σελίδα στην ιστορία της χώρας, που "αμαύρωσε" και την Εθνική Επέτειο, αλλά και έπληξε σοβαρά τη Δημοκρατία μας.

Όμως και ο φίλος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας έβριζε τον Παπούλια μαζί με τους Χρυσαυγίτες

Ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού της κυβέρνησης, ο οποίος διατηρεί πλέον γραφείο μέσα στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, είχε εντοπιστεί τότε από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς είχε καταγραφεί από τα βίντεο τα οποία είχαν κατακλύσει το Διαδίκτυο, να πρωταγωνιστεί στις ακραίες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές που τώρα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση και ανάμεσά τους είναι και μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. που συνέβαλαν στο να αποκτήσει αξίωμα και μισθό ο εν λόγω παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζονται από αυτόν «αμόρφωτοι», «ανιστόρητοι» και «ρουφιανοφασίστες». Το πολιτικό άγος της πράξης αυτής και της υποκρισίας των σημερινών κυβερνώντων, οι οποίοι από κοινοί τραμπούκοι του δρόμου μετατράπηκαν σε… politically correct θεματοφύλακες της δημοκρατικής τάξης και ηθικής, συνιστά πρόκληση για το αίσθημα όσων διαμαρτύρονται για τη Μακεδονία, καθώς χαρακτηρίζονται συλλήβδην «φασίστες» και «Χρυσαυγίτες». Και μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται, σε εκείνα τα θλιβερά επεισόδια του 2011 ο κ. Καρανίκας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ρόλο είχαν και πραγματικοί Χρυσαυγίτες, με τους οποίους έδωσαν από κοινού μάχη με την Αστυνομία για να διαλύσουν την παρέλαση και το κατάφεραν.