Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε η κυβέρνηση από την ιεραρχία της Εκκλησίας η αποφάσισε ομόφωνα «να εμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς η μισθοδοσία των κληρικών» και των λαϊκών στελεχών της εκκλησίας.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για τα αποτελέσματα της θυελλώδους έκτακτης Συνόδου και σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, ο διάλογος θα συνεχιστεί ενώ θα συγκροτηθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία θα εξετάσει το σύνολο των ζητημάτων (15 τον αριθμό) τα οποία διαμορφώνουν το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ των κ. Ιερώνυμου και Τσίπρα. Όπως είπε ο κ. Ιερόθεος, η επιτροπή θα ασχοληθεί και με τα θέματα της μισθοδοσίας τα οποία φυσικά θα «προσπεράσει» αφού οι ιεράρχες διαφώνησαν σήμερα.

Συνεπώς τα χαμόγελα μεταξύ των επικεφαλής της Εκκλησίας και της κυβέρνησης παγώνουν μέχρι να ολοκληρωθεί να εξεταστούν τα 15 σημεία από την Επιτροπή. Κατά δεύτερον, οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για 10. 000 προσλήψεις στο δημόσιο πάνε περίπατο καθώς οι κληρικοί, όπως είπε ξεκάθαρα ο κ. Ιερόθεος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του parapolitika.gr, θα συνεχίσουν κανονικά να πληρώνονται και να ασφαλίζονται σύμφωνα με τα ισχύοντα, δηλαδή δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από τον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι οι κ. Τσίπρας και Ιερώνυμος υπέστησαν στρατηγική ήττα στην προσπάθεια τους να συνυπογράψουν μια φορτισμένη ιστορικά συμφωνία.

Ωστόσο η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται στην κυβέρνηση και όχι στην εκκλησία.

Μπορεί τώρα να ακυρωθεί το προσχέδιο αλλά στο μέλλον, όταν θα υπάρξει ανάλογη συνάντηση κορυφής Εκκλησίας - Πολιτείας, οι συζητήσεις θα γίνουν για τα μισθολογικά και όχι για τα υπόλοιπα 14 σημεία στα οποία ομόφωνα συμφώνησαν οι μητροπολίτες.

Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία κοινής εταιρείας διαχείρισης της περιουσίας της εκκλησίας και αναγνώρισης των αμφισβητούμενων εκτάσεων. Εν προκειμένω το αρ 1 του προσχεδίου ορίζει: «Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939, οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της». Και το αρ 9: «Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας».