Την προσωπική «σφραγίδα» του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρουν σχεδόν όλες οι ομιλίες του, καθώς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Secret», προτιμά να τις επιμελείται ο ίδιος από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σε όλες του τις σημαντικές ομιλίες δέχεται πολλές εισηγήσεις, καθώς και ενημερωτικά σημειώματα, αλλά τον τελικό λόγο για τη διαμόρφωση του κειμένου και την κατεύθυνση που θα πάρει τον έχει ο ίδιος.

Στην πρόσφατη ιστορία των προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, βασικοί λογογράφοι του Κώστα Καραμανλή ήταν στα πρώτα χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ αργότερα ο Ανδρέας Αθανασίου.

Τον βασικό σκελετό των ομιλιών του Αντώνη Σαμαρά τον έφτιαχνε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμπιστευόταν τον Νίκο Καραχάλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει πάντα τη γνώμη και τις επισημάνσεις τριών ανθρώπων σε σχέση με τις ομιλίες του.

Αυτοί είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμβουλος σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ., ο επικοινωνιολόγος και επίσης συνεργάτης του Ευτύχης Βαρδουλάκης, και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. και έμπειρος δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Ζούλας.

Εχει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες εξωκομματικές προσωπικότητες με τις οποίες συνδέεται φιλικά και δέχεται κατά καιρούς τις συμβουλές τους σχετικά με τους λόγους που εκφωνεί.

Οταν έρχεται, ωστόσο, η στιγμή της τελικής ομιλίας, ο κ. Μητσοτάκης κλείνεται στο γραφείο του και επιμελείται το κείμενο μόνος του. Υστερα από τρία χρόνια στο τιμόνι του κόμματος, έχει διαμορφώσει αποκρυσταλλωμένη προσωπική άποψη ως προς το κατάλληλο ύφος και το στυλ του δημόσιου λόγου του, για το κοινό στο οποίο απευθύνεται και το οποίο θέλει πολιτικά να κερδίσει, καθώς και για τα «τρωτά σημεία» των αντιπάλων του και κυρίως, βέβαια, του Αλέξη Τσίπρα. Πολλές φορές, μάλιστα, κάνει διορθώσεις και προσθήκες στην ομιλία του λίγο πριν την εκφωνήσει.

Αυτό φάνηκε και στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό την περασμένη Τρίτη, αλλά και δύο ημέρες νωρίτερα, στην ομιλία του με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου της Ν.Δ. Σε αυτήν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε όσα είχαν πει νωρίτερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Μαριέττα Γιαννάκου και τα μη πολιτικά πρόσωπα που είχαν κληθεί να μιλήσουν το ίδιο πρωί στο συνέδριο. Σε αυτή την ομιλία, επίσης, έδωσε με την πένα του και το προσωπικό του στίγμα για τις προσεχείς εκλογές.

«Κοιτάω τους Ελληνες στα μάτια τους και ζητώ να μας εμπιστευτούν. Είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε την πλάτη στο παρελθόν, να αλλάξουμε το μέλλον.

Ετοιμοι να πάρουμε το τιμόνι της χώρας με πυξίδα το εθνικό συμφέρον, με σκαρί την κοινωνία και με τον άνεμο της αισιοδοξίας στα πανιά μας. Είμαστε έτοιμοι, με την ψήφο των πολλών, να κάνουμε μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, για τους πιο άξιους των Ελλήνων.

Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα ας φτάσει παντού», ανέφερε και καταχειροκροτήθηκε.  

Πηγή: Secret-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ