Έντονα διακινείται πλέον το σενάριο εξόδου στις αγορές την επόμενη εβδομάδα, μετά την αναχώρηση της τρόικας η οποία ξεκινά το απόγευμα τις συναντήσεις της με το οικονομικό επιτελείο.

Τα κλιμάκια αναμένεται ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή οπότε μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν εκ νέου οι επαφές με διεθνείς παράγοντες ώστε αυτή τη φορά «να βρεθεί καλό επιτόκιο κάτω από το 4% στα 5ετή ομόλογα» όπως χαρακτηριστικά έλεγε κυβερνητικός παράγοντας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr φαίνεται πως από τις αρχές Δεκεμβρίου επιχειρήθηκε δύο ανάλογες προσπάθειες οι οποίες απέτυχαν.

Η δεύτερη, κατά τις ίδιες πηγές, έγινε ανήμερα της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα στις 10 Ιανουαρίου.

Η κ. Μέρκελ είχε προγραμματίσει απογευματινή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου ώστε να πανηγυρίσουν αμφότεροι τα αποτελέσματα της πρωϊνής εξόδου. Το ίδιο είχε συμβεί και τον Απρίλιο του 2014 όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε καταφέρει να επαναφέρει τη χώρα στη δευτερογενή αγορά. Η κ. Μέρκελ είχε έλθει στην Αθήνα για λίγες ώρες για να συγχαρεί την κυβέρνηση και να εισπράξει τα ανάλογα πολιτικά οφέλη.

Δ. Γιανν.