Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η κυβέρνησή του μετρά αντίστροφα για την παραμονή στην εξουσία και σε σύντομο διάστημα θα αποτελεί παρελθόν από τους κυβερνητικούς θώκους. Αυτό, όμως, που αποκάλυψε στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή είναι η αντιπολιτευτική στρατηγική του για την επόμενη μέρα. 

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ούτε λεπτό ότι επενδύει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να προκαλέσει πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως ανέφερε από το βήμα της βουλής, θέλει να δει ποιον θα εκλέξει η επόμενη Βουλή ως πρώτο πολίτη της χώρας.

Κατά την προσφιλή του συνήθηεια, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση, λες και βρίσκεται αυτή στην εξουσία. «Πρώτον σε ότι μας αφορά: Με τους θεσμούς δε θα παίξουμε. Ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις. Οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι κουρελού, είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικοί λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας. Θα απαντήσετε μα εσείς δε κάνατε χρήση αυτής ακριβώς της δυνατότητας. Ναι γιατί το Σύνταγμα μας έδινε τη δυνατότητα. Και άρα ξέρουμε ότι όποιος και να βρεθεί στην ίδια θέση, θα πράξει το ίδιο. Και για αυτό και αλλάζουμε το Σύνταγμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός που συμπλήρωσε πως «εμείς λοιπόν παιχνίδια δε παίζουμε. Βλέπουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία».

«Και λέμε στον ελληνικό λαό να γνωρίζει ότι στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούμε με τον κύριο Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία. Και η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης. Είτε θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το μισθό να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρός. Ή θα δώσει την επιλογή στον κο Μητσοτάκη και στο ΚΙΝ.ΑΛ., δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε. Και ο λαός θα αποφασίσει. Καθαρά και ξάστερα. Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε», ανέφερε.

«Δεύτερον, όμως, να ξέρει και ο κύριος Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛ. που τον ακολουθεί πιστά, πως ότι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του ΠτΔ, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο δεν πρόκειται να βγάλουν», συμπλήρωσε.