Ενα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων για τις προσεχείς εθνικές εκλογές έχει να κάνει με τη συμμετοχή ή μη σε αυτά ορισμένων εκ των προέδρων των Νομαρχιακών Οργανώσεων της Ν.Δ. Βλέπετε, δεν είναι λίγοι εξ αυτών που, βλέποντας την προοπτική της πρωτιάς στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, σκέφτονται σοβαρά να αξιοποιήσουν τα όποια ερείσματά τους στους κόλπους του στελεχιακού δυναμικού και να διεκδικήσουν μια κοινοβουλευτική έδρα. Λάδι, εξάλλου, στη φωτιά είχε ρίξει η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σκοπεύει να ανταμείψει τους «άριστους» επικεφαλής των ΝΟΔΕ με μια θέση στις λίστες της Πειραιώς ενόψει της κάλπης.

Αν και η κομματική ηγεσία έχει διαμηνύσει μέσω του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη, πως αποκλειστική αρμοδιότητα και καθήκον των εν λόγω στελεχών δεν είναι άλλο από την καλύτερη προετοιμασία των κατά τόπους πυρήνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεκλογική εκστρατεία και η διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ των ήδη υπαρχόντων βουλευτών και πολιτευτών, υπάρχουν καμιά δεκαριά που κάθε άλλο παρά κρύβουν τις κοινοβουλευτικές τους φιλοδοξίες.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο στρατηγείο της Ν.Δ., αφού είναι λογικό να υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους ενδιαφερομένους, δεδομένου του γεγονότος ότι οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο μέτωπο της επιλογής και της τοποθέτησης των εκλογικών αντιπροσώπων την ημέρα της μάχης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εσωτερικό ανταγωνισμό.

Ως εκ τούτου, έχουν ήδη πέσει τα πρώτα αυστηρά τηλεφωνήματα προς συμμόρφωση εκείνων που κινούνται εκτός γραμμής, με το σχετικό μήνυμα να είναι ιδιαιτέρως ηχηρό. Πάντως, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στην Πειραιώς, αν υπάρχουν τρεις περιπτώσεις προέδρων «γαλάζιων» Νομαρχιακών Οργανώσεων που θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν -τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση- και να χαρακτηριστούν πραγματικά εν δυνάμει υποψήφιοι, αυτοί θα ήταν ο Μιχάλης Λιβανός από τη Β’ Πειραιά, ο Παντελής Καρακασίδης στην Κοζάνη, αλλά και ο Χρήστος Καπετάνος στη Λάρισα.

Ο τελευταίος, μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θεωρείται ο επικρατέστερος όλων. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την καθοριστική συμβολή του στην προσπάθεια να προκύψει για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ενιαίο νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο στη θεσσαλική πόλη, του οποίου τελικώς ηγείται η Ρένα Καραλαριώτου. Πάντως, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τα στελέχη του κεντρικού οργανογράμματος και προκειμένου να μη διαταραχθεί σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή η κομματική συνοχή, στο μέτωπο των προέδρων των ΝΟΔΕ δεν πρόκειται να υπάρξει ξεχωριστή ανακοίνωση των όποιων υποψηφιοτήτων.