Ενδιαφέροντα συμπεράσματα έχει η έρευνα του σουηδικού ινστιτούτου Timbro για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη. Η έρευνα καλύπτει 267 πολιτικά κόμματα σε 33 χώρες σε 300 εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν από το 1980 μέχρι το 2018. Η Ουγγαρία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κατέχει την πρώτη θέση.

Εχει όμως ενδιαφέρον τι συμπεράσματα εξάγει για την Ελλάδα, η οποία είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη υποστήριξη στον απολυταρχικό λαϊκισμό, μαζί με την Ουγγαρία και την Ιταλία. Στον αντίποδα βρίσκονται η Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία:

Επίσης η Ελλάδα, όπως λέει η έρευνα, είναι μία από τις τέσσερις χώρες-μέλη της ΕΕ όπου η κυβέρνηση αποτελείται μόνο από λαϊκιστές.

Λέει όμως και κάτι ακόμη: πως στην Ελλάδα τα λαϊκιστικά κόμματα συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Ενα ακόμη εκ των πορισμάτων είναι πως στην Ευρώπη ο δεξιός λαϊκισμός είναι σε έξαρση, ενώ ο αριστερός λαϊκισμός είναι στάσιμος.

Εξαίρεση αποτελούν οι μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας (στα αγγλικά) βρίσκονται σε αυτό το link.