Περίπου 300 άτομα προσήλθαν στα 5α γενέθλια του Ποταμιού το βράδυ της Τρίτης στην Αθηναΐδα στο Γκάζι, όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε δόξη και τιμή τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματός του, οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στη Χάγη, στο Στρασβούργο κ.τ.λ. ή δραστηριοποιούμενοι σε χώρες της ευρωζώνης. Απαντες σχεδόν λαμπρά ονόματα και μερικοί ακόμη που ήλθαν αργότερα – μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Λυκούδης και η Αννα Καραμάνου – κάθισαν έως το τέλος και έτσι ακολούθησε… πάρτι με δωρεάν εδέσματα (fingerfood) και ποτά. Επιπλέον, υπήρξαν και… δώρα, όπως τα power bank, τα οποία μοιράστηκαν αφειδώς (ορισμένοι πήραν από τρία!). Επίσης δόθηκαν δωρεάν και πολύχρωμες κορδέλες με άγνωστη χρησιμότητα αλλά με υψηλό συμβολισμό, όπως ελέχθη.

Όπως διαβάζουμε στον βηματοδότη, των ομιλιών προηγήθηκε η προβολή κινουμένων σχεδίων στα οποία απεικονιζόταν βαρκούλα με πανί να διασχίζει κάποιο ποτάμι και επιβάτες που ανεβοκατέβαιναν στη διάρκεια της διαδρομής της. Επρόκειτο, όπως ελέχθη, για σκηνοθετική υπέρβαση, καθώς βάρκα με πανί στον Αχελώο, στον Πηνειό, στον Εβρο, ή έστω στον Αχέροντα, ποτέ δεν έλαβε αξιόπλοο.

Οσον αφορά τον πολιτικό λόγο των υποψηφίων, ήταν πλούσιος, γεμάτος επιχειρήματα για τις δημοκρατικές αξίες του Ποταμιού και για την αναχαίτιση της Ακροδεξιάς. Ξεχώρισα όμως μερικές φράσεις που μου έκαναν εντύπωση. Επί παραδείγματι, το σύνθημα του εικαστικού-ηθοποιού Αγγελου Παπαδημητρίου είναι το… «Θέλω χείρα βοηθείας κι όχι πόδια τιμωρίας» ενώ ο επικεφαλής της καμπάνιας των ευρωεκλογών Γ. Κωνσταντινίδης διαπίστωνε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ και η ΝΔ βλάπτουν την υγεία, το Ποτάμι κάνει καλό γιατί είναι συνεπές».