Τακτική οικειοποίησης του Ολοκαυτώματος, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση αισθημάτων συμπάθειας του πολιτισμένου κόσμου για όσα υπέστησαν, είχε αποδώσει στους Εβραίους ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, την περίοδο που ήταν υφυπουργός Παιδείας.

Στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή για την Μικρασιατική Καταστροφή, ο καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε παροτρύνει τους Έλληνες να οικειοποιηθούν με ανάλογο τρόπο τις καταστροφές που έχουν υποστεί και μέσα στο κλίμα συμπάθειας που θα διαμορφωθεί «ενδεχομένως η διεκδίκηση αποζημιώσεων […] μπορεί να καταστεί αποτελεσματική».

Φυσικά, η αναφορά του εκείνη είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της πρεσβείας του Ισραήλ, αλλά και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου. 

Τελικά, ο κ. Πελεγρίνης προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για κακόβουλα δημοσιεύματα, στα οποία διαστρεβλώθηκε η αναφορά του.

«Εξ αφορμής κακόβουλων δημοσιευμάτων, στα οποία διαστρεβλώθηκε η αναφορά μου στον εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, δηλώνω κατηγορηματικά ότι στην συγκεκριμένη περικοπή της ομιλίας μου, εξέφρασα τον σεβασμό και την συμπάθεια μου προς τον εβραϊκό λαό για τις διώξεις που υπέστη από τους ναζί, όπως κάθε αμερόληπτος αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει αν ανατρέξει στο ίδιο το κείμενο μου. Η εκ παραδρομής χρήση της λέξης ‘οικειοποίηση’, αντί της λέξης ‘ανάδειξη’, δεν αλλοιώνει το νόημα των όσων υποστήριξα από το βήμα της Βουλής» ανέφερε.