Αιχμηρός και αποφασισμένος να λάβει απαντήσεις, θέτοντας μάλιστα και τους Συριζαίους βουλευτές προ των ευθυνών τους εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά του Παύλου Πολάκη. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ, μίλησε και για την πραγματική κρητική λεβεντιά, αφήνοντας απ' έξω το ήθος και την προσωπικότητα του κ. Πολάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Το ερώτημα λοιπόν αφορά εσάς, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είστε κι εσείς Πολάκηδες; Γιατί αυτό τελικά θα φανεί από την κοινοβουλευτική διαδικασία που αρχίζει σήμερα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κορυφώνοντας την κριτική του είπε: «Ο Πολακισμός είναι φασισμός, είναι ένα φαινόμενο που η Βουλή πρέπει να το καταδικάσει».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισοπέδωσε στην κυριολεξία τον… αφελή χαρακτηρισμό που προσέδωσε ο πρωθυπουργός στον κ. Πολάκη, ως «αψύ Σφακιανό», σημειώνοντας πως ο Πολάκης δεν έχει καμία σχέση με την κρητική λεβεντιά: «Πηγαίνω στα Σφακιά από μικρός, ποιός σας είπε ότι οι σφακιανοί, οι χανιώτες, οι κρητικοί είναι σαν το Πολάκη; Τι σχέση έχει η κρητική λεβεντιά με έναν θρασύδειλο πολιτικό τραμπούκο»;