Η ηθική απογύμνωση της πολιτικής του έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα σε τέτοιο σημείο ώστε απροκάλυπτα πια να επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, οικεία τακτική άλλωστε για την κυβερνητική του πολιτική.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε για την κυβέρνησή του, ανέφερε πως «Εμείς το 2015 παραλάβαμε ένα κράτος διαλυμένο, μια κοινωνία κατακερματισμένη και σε απόγνωση, με άδεια ταμεία και ελλείμματα. Και παρόλα αυτά σηκώσαμε με τη βοήθεια του λαού μας ανάστημα στην Ευρώπη».  

Κοντή η μνήμη του πρωθυπουργού, γιατί το 2015 η χώρα ήταν στο πρόθυρο να βγει στις αγορές και από τα μνημόνια, αλλά σταμάτησε την πορεία της ο ίδιος οδηγώντας την χώρα σε εκλογές και σε ένα νέο μνημόνιο.

Επίσης, το «ανάστημα» που ισχυρίζεται ότι σήκωσε στους Ευρωπαίους, είναι κάτι που δεν έγινε ποτέ από την κυβέρνησή του και από τον ίδιο. Αντίθετα είδαμε τον ίδιο να συμβιβάζεται απόλυτα με τους δανειστές και να υπηρετεί πιστά κάθε εντολή τους, εισπράττοντας μάλιστα και τα εύσημα για τις υπηρεσίες του.