Γελοία η θεωρία περί αποστασίας λέει η Ντόρα Μπακογιάννη
Η πρώην υπουργός εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Συνέντευξη στον Σωτήρη Ξενάκη- Εφημερίδα Παραπολιτικά
Συγκρατημένα αισιόδοξη για την πιθανότητα να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών που θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας εμφανίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας την άποψη ότι μέχρι την τρίτη ψηφοφορία, στις 29 του μηνός, «θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά τέρατα και δράκους».
Μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», χαρακτηρίζει «γελοία» τη θεωρία της αποστασίας, αλλά και «υπερβολές» όσα ακούστηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης για «success story». Ταυτόχρονα, εξαπολύει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ευθέως ότι για να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του, πρέπει η χώρα να πάει στη δραχμή.
Βλέπετε ρεαλιστικό το να συγκεντρωθούν 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου; Και αν συμβεί, με δεδομένες τις συνθήκες και τους συσχετισμούς, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποστασία;
"Κατ αρχήν, πιστεύω ότι η επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν εθνικά επιβεβλημένη. Και γι αυτό είχα από πολύ νωρίς τονίσει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας επιλογής, που διώχνει τα σύννεφα αστάθειας και την εικόνα πολιτικής αβεβαιότητας. Μέχρι τις 29 του μηνός θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά τέρατα και δράκους, εκτιμώ όμως ότι θα κυριαρχήσει το συμφέρον της Ελλάδας. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει τελικώς το αίσθημα ευθύνης των βουλευτών, οι οποίοι θα συνυπολογίσουν τον κίνδυνο ακυβερνησίας, την επίδραση της αστάθειας στην οικονομία και τον κίνδυνο να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Τη θεωρία της αποστασίας τη θεωρώ γελοία."
Ο πρωθυπουργός μέχρι πριν από λίγο καιρό μιλούσε για success story. Τώρα μιλάμε για παράταση του Μνημονίου και ακούμε από στελέχη της Ν.Δ. την πιθανότητα ακόμα και εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση δημιουργίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος ψέματα;
"Υπερβολές ακούστηκαν και από τις δύο πλευρές, υπάρχει όμως μια αδήριτη πραγματικότητα: το Μνημόνιο τελειώνει, έστω κι αν χρειαστούν κάποια επώδυνα μέτρα για να μπούμε σε μια νέα φάση. Η ανόρθωση της χώρας, με τη δική μας πλέον ευθύνη, απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο, που θα δώσει πνοή στην ελληνική οικονομία. Ενα σχέδιο το οποίο, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση, που είναι η φορολογική και θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του κράτους. Το διακύβευμα της πολιτικής μας αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά ουσιαστικά τη μάχη δύο κόσμων. Εμείς θέλουμε να διαφυλάξουμε τα σημαντικά κεκτημένα που προέκυψαν από τις θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια και να ανακτήσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επαγγέλλεται εξωπραγματικά πράγματα, που βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας".
Εσείς φοβάστε ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την ευρωζώνη, σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ;
"Δεν υπάρχουν κεκτημένα και όσα κατακτήθηκαν αυτά τα χρόνια μπορεί εύκολα να χαθούν. Εάν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι τα 10 δισ. που υποσχέθηκε να μοιράσει έχει τη δυνατότητα να τα βρει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πέραν του να τυπώσει χρήματα, πλανάται πλάνην οικτρά. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δανειστές μας είναι ξεκάθαροι στο τι μπορούν να μας δώσουν και τι αρνούνται. Αρα, o κ. Τσίπρας ή θα τα δώσει σε δραχμές ή δεν θα τα δώσει καθόλου".
Πόσο κοντά θεωρείτε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδυναμία;
"Από την αυτοδυναμία είναι μακριά και αν παρ ελπίδα βγει πρώτο κόμμα, θα είναι μια αδιέξοδη επιλογή, που θα βάλει τη χώρα σε περίοδο περιπετειών και χάους. Με τις διχαστικές λογικές που έχει αναπτύξει και τις θεωρίες αποκλεισμών, δεν έχει περιθώρια και δυνάμεις να συνεργαστεί. Δεν πιστεύω ότι οι Ελληνες θα παρασυρθούν από τον λαϊκισμό. Πιστεύω ότι η Ν.Δ. έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει το κλίμα".
Εχετε μιλήσει για τη θεωρία της μετατροπής της Ελλάδας σε σκιάχτρο της Ευρώπης για παραδειγματισμό. Αλλοι όμως -κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ- λένε ότι η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας θα συμπαρασύρει όλη την Ευρώπη. Τι από τα δύο είναι η αλήθεια;
"Με όλο τον σεβασμό που έχω προς την αντιπολίτευση, φοβούμαι ότι εγώ έχω δίκαιο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το 3,5%, το οποίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να αλλάξει τους συσχετισμούς της Ευρώπης. Αρα, ο κίνδυνος είναι η Ελλάδα να αποτύχει και να εμφανιστεί ως σκιάχτρο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης".
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε όπως έπρεπε με τους δανειστές μας; Έγιναν λάθη;
"Οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, πιστεύω ότι διαπραγματεύτηκε όσο καλύτερα μπορούσε".
Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξει έγκαιρα ένα προσκλητήριο προσώπων από τον χώρο της Κεντροδεξιάς ενόψει ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης;
"Πίστευα και πιστεύω στη μεγάλη παράταξη, στην οποία όλοι έχουν ρόλο και λόγο. Αλλά αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι η παράταξη έχει και μια μεγαλύτερη συλλογικότητα από αυτήν την οποία επιδεικνύουμε σήμερα. Επίσης πιστεύω ότι το κομβικό σημείο δεν είναι στα πρόσωπα, αλλά στις αρχές, τις ιδέες και το σαφές σχέδιο για το μέλλον του τόπου, που μπορεί να πείσει, να εμπνεύσει και να φέρει αποτελέσματα".
Θεωρείτε τον Σταύρο Δήμα κατάλληλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
"Θεωρώ τον Σταύρο Δήμα έναν άνθρωπο με ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί με άνεση και αξιοπρέπεια να εκπροσωπήσει τη χώρα μας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό".