Τα αίτια της ήττας της ΝΔ παραθέτει σε άρθρο του στην εφημερίδα τα ''Νέα'', ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ υποστηρίζει πως χρειάζονται τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες για να ανακάμψει το κόμμα.

''Οφείλουμε να εντοπίσουμε και να αναλύσουμε τα αίτια της ήττας για να διορθώσουμε πορεία. Τέτοιες βαθιές κρίσεις, όπως αυτή που περνάει η χώρα, φέρνουν τεκτονικές αλλαγές στο υπόστρωμα της κοινωνίας. Οι πολιτικές δυνάμεις που δεν συλλαμβάνουν το εύρος των αλλαγών που συντελούνται δεν μπορούν να τις εκφράσουν. ’ρα νομοτελειακά θα περιθωριοποιηθούν. 

Στην κεντροαριστερά η μοριοποίηση και η επανασύνθεση συντελέσθηκε, έστω και προσωρινά, μετατοπίζοντας το σημείο ισορροπίας αριστερότερα. Αυτή η διαδικασία θα απειλήσει τώρα τη ΝΔ εάν δεν αναλύσουμε τι συνέβη. Μία πρώτη αποτίμηση είναι αναγκαία.

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ άρθρωσε έναν λόγο βασισμένο στην ελπίδα. Μη ρεαλιστικό αλλά μικρή σημασία έχει τελικά. Ο απελπισμένος πάντοτε μετακινεί τα όρια ανάμεσα στο ρεαλιστικό και στο ανέφικτο. Η στρατηγική αυτή προσέλκυσε ετερόκλητους ψηφοφόρους με αντιφατικά, σε πολλές περιπτώσεις, αιτήματα. Η στρατηγική του φόβου, στην οποία εγκλωβίστηκε, αποδείχθηκε καταστροφική.

2. Δεν πείσαμε ότι η εκπλήρωση των όρων του Μνημονίου ήταν ένα επώδυνο αλλά αναγκαίο βήμα για να σταθούμε στα πόδια μας. Η στρατηγική μας όμως είναι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης του παραγωγικού ιστού της χώρας. Η φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική μας πρόταση δεν αναδείχθηκε πέραν και πάνω από το Μνημόνιο. Ως συνέπεια, απονομιμοποιήθηκε  και έχασε από το αναχρονιστικό κρατικιστικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ που δοκιμάστηκε στο παρελθόν, απέτυχε και μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

3. Η ΝΔ εγκλωβίστηκε σε μια στρατηγική η οποία τελικά δεν σταμάτησε την αιμορραγία ψήφων προς δεξιότερα σχήματα όπως οι ΑΝΕΛ, η Χρύση Αυγή, ο ΛΑΟΣ. Εγκαταλείψαμε τον μεσαίο χώρο, ο οποίος λεηλατήθηκε από το Ποτάμι, τον Σύριζα και μικρότερα κόμματα. Ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό ή ο νόμος και η τάξη έπρεπε να τεθούν με μετριοπάθεια. Το κράτος ως θεματοφύλακας δηλαδή, όχι ως μπαμπούλας. Αντίθετα έπρεπε να αναδειχθεί η ακρότητα των θέσεων της άλλης πλευράς.

4. Η αδυναμία και ανεπάρκεια κομματικού μηχανισμού που χρόνια αποστεωμένος, δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος μια εκλογικής αντιπαράθεσης τεράστιας σημασίας όπως αυτή της 25ης Ιανουαρίου.

5. Όταν γίνονται τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, λάθη θα γίνουν. Δεν υπήρξαν όμως τα αντανακλαστικά της έγκαιρης διόρθωσης και η αποτελεσματική επικοινωνιακή διαχείρισή τους. Ο ΕΝΦΙΑ αποδείχθηκε ''ενφιάλτης''.

Τώρα όμως πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδεολογική, οργανωτική και επικοινωνιακή ανασυγκρότηση. Η ακολουθούμενη τακτική συσπειρώνει το κόμμα, αλλά δεν διευρύνει την εκλογική μας βάση. Οι ψηφοφόροι αναμένουν να δουν τολμηρές πρωτοβουλίες.''