Ποιοι παρακολουθούσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή;
Πώς ο Εθνάρχης τους ... ξεμπρόστιασε
Πολύ πριν από το σκάνδαλο των υποκλοπών των Αμερικανών και μερικές δεκαετίες πριν βρεθεί «παγιδευμένο» το τηλέφωνο του Κώστα Καραμανλή, οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να παγιδεύσουν τον θείο του, Κωνσταντίνο.
Το 1957, σε μία εποχή που δεν υπήρχαν οι κοριοί, η Ιντέλιτζενς Σέρβις, παρακολουθεί τα τηλέφωνα του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ο λόγος; Ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Οι Αγγλοι θέλουν να μάθουν πού κρύβεται ο Γεώργιος Γρίβας, που θα είναι το επόμενο βήμα της ΕΟΚΑ και, το βασικότερο, τι οδηγίες δίνει η Αθήνα. Ετσι, λοιπόν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», οι Αγγλοι αποφασίζουν να παρακολουθήσουν το τηλέφωνο 73581 στην οδό Καρνεάδου 24. Το τηλέφωνο που άνηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Για να πετύχουν τη «παγίδευση» του τηλεφώνου οι Αγγλοι αναγκάστηκαν να διαρρήξουν τον υπ΄αριθμόν 106 υποσταθμό του ΟΤΕ στη συμβολή των οδών Καρνέαδου και Πλουτάρχου για να συνδέσουν με ένα συρματάκι τη γραμμή του Ελληνα Πρωθυπουργού με το εσωτερικό τηλέφωνο «134» της Βρετανικής Πρεσβείας. Εκεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα μαγνητόφωνο κατέγραφε κάθε συνομιλία και μία άλλη συσκευή που δεν κυκλοφορούσε στο εμπόριο αναγνώριζε τον αριθμό κλήσεως. Στις 20 Φεβρουαρίου 1957 και ενώ όλα ήταν έτοιμα, ένα τεχνικό πρόβλημα είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή για την επόμενη της λειτουργίας του «πομπού». Η γραμμή μεταφέρθηκε στο «στρατηγείο» των Αγγλων και κατασκόπων στην οδό Πλουτάρχου. Ωστόσο, αυτή η κίνηση φαίνεται πως στάθηκε μοιραία, καθώς η ΚΥΠ εντοπίζει το πρόβλημα και ενημερώνει τον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» ο Καραμανλής ζητά η υπόθεση να μείνει στο σκοτάδι και καθιστά δεύτερη τηλεφωνική γραμμή στο σπίτι του. Ωστόσο, συνεχίζει να χρησιμοποιεί στα ανώδυνα τηλεφωνήματα την «παγιδευμένη» γραμμή.
Η παγίδα που εξέθεσε τους Αγγλους
Ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Αβέρωφ αποκαλύπτει την απάτη και εκθέτει τους Αγγλους στα μάτια των Αμερικανών. Στις 9 Μαρτίου γράφει σε ένα χαρτί τις δήθεν απόρρητες συνομιλίες που είχε με τον Πρωθυπουργό. Κλείνει το χαρτί σε ένα φάκελο με βουλοκέρι και σφραγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και το στέλνει στον Ελληνα πρέσβη στην Ελβετία με εντολή να το καταθέσει σε Ελβετό συμβολαιογράφο.
Στις 13 Μαρτίου τηλεφωνεί στον Πρωθυπουργό και του λέει:
-Κύπριοι μαχητές της ΕΟΚΑ σχεδιάζουν εκτελέσεις Ελλήνων πολιτικών, μελών των οικογενειών τους, καθώς και του Αγγλου και του Αμερικανού πρεσβευτή.
-Ακούει τον Πρωθυπουργό να του λέει ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Μόσχα και το Κάιρο.
Καραμανλής και Αβέρωφ δεν έχουν παρά να περιμένουν. Οι Αγγλοι σίγουρα θα ενημερώσουν τους Αμερικανούς και θα πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι ίδιοι.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο βρετανός πρεσβευτής ακούει έκπληκτος τον Αβέρωφ να του αποκαλύπτει ότι οι Ελληνες γνωρίζουν για τις παρακολουθήσεις. Ωστόσο ο πρεσβευτής αρνείται κάτι τέτοιο.
Οι Αγγλοι παρακολουθούν και τον διευθυντή του Υλικού Πολέμου του ΓΕΣ, Πέτρο Ξηντάρα, από άλλο σπίτι που δεν καλύπτεται από διπλωματικό άσυλο. Ο πράκτορας είναι στα χαρτιά ο θυρωρός της πρεσβείας. Ωστόσο, στη συνέχεια βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας, ενώ στο σπίτι του βρέθηκε το μαγνητόφωνο την ώρα που κατέγραφε συνομιλία του Ελληνα αξιωματικού.
Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Αβέρωφ καλεί τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο γραφείο του και τον ρωτά εάν γνωρίζει ότι κινδυνεύει η ζωή του από Κυπρίους της ΕΟΚΑ. Εκείνος απαντά καταφατικά. Τότε, του δίνει το φάκελο που είχε στείλει στην Ελβετία και ανέφερε την «ψεύτικη συνομιλία» που είχε με τον Πρωθυπουργό. Ετσι, η πλεκτάνη των Αγγλων αποκαλύπτεται και στους Αμερικανούς.