Στο στόχαστρο ο Παπακωνσταντίνου για το Βατοπαίδι!
Ερευνούν τη... χασούρα του δημοσίου από τις ενέργειες του πρώην υπουργού
Έπειτα από τα ρεπορτάζ που παρουσιάστηκαν στις εκπομπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος» οι εξελίξεις είναι ραγδαίες γύρω από την υπόθεση. Αρχικά ο ’ρειος Πάγος έκρινε πως το βούλευμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εμπεριέχει πλήθος αντιφάσεων και ελλείψεων, ενώ σήμερα οι εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος ξεκίνησαν έρευνα για τυχόν λανθασμένους χειρισμούς του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων διαβιβάστηκε ανώνυμη αναφορά που απεστάλη στον ’ρειο Πάγο και «φωτογραφίζει» ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των αρμοδίων για το αδίκημα της απιστίας, καθώς επέλεξαν ν ακολουθήσουν τη δικαστική οδό από την εκ νέου ανταλλαγή των ακινήτων που ζητούσε η Μονή Βατοπεδίου.
Η αναφορά εστάλη από κάποιους που ισχυρίζονται ότι είναι μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (σ.σ μέλη του είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση). Αποτέλεσμα ήταν να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, για να διαπιστωθεί αν οι ενέργειες του δημοσίου προκάλεσαν οικονομική ζημία όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες της αναφοράς.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι το 2011 η Ιερά Μονή Βατοπεδίου πρότεινε στο ελληνικό δημόσιο να συμβιβαστούν, δηλαδή να ανταλλάξουν εκ νέου τα επίμαχα ακίνητα. Δηλαδή να επιστρέψει στην κυριότητα της Μονής η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις και το δημόσιο να πάρει πίσω τα αποκαλούμενα «ακίνητα φιλέτα».
Όμως, παρά τη θετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ, το υπουργείο Οικονομικών που είναι αρμόδιο, κατά κάποιους δεν απάντησε, κατά άλλους αρνήθηκε, έχοντας ως νομική βάση τον ισχυρισμό ότι «η λίμνη δεν ανήκει στη Μονή».
Στην καταγγελία αναφέρεται ότι ενδεχομένως έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας, καθώς προτιμήθηκε η δικαστική οδός έναντι της ανταλλαγής με αποτέλεσμα να προκαλείται ζημιά στο δημόσιο. Ο αντιεισαγγελέας του ΑΠ Ν. Παντελής διαβίβασε την καταγγελία στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα.
Στο μικροσκόπιο ο Παπακωνσταντίνου
Η Μονή Βατοπεδίου, επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είχε προτείνει συμβιβαστική λύση με το δημόσιο και είχε δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των ακίνητων τα οποία δόθηκαν σε ανταλλαγή για τις εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, ωστόσο - κατά την καταγγελία - το υπουργείο Οικονομικών τότε αρνήθηκε το συμβιβασμό και προχώρησε σε δικαστικές διεκδικήσεις κατά της Μονής.
Την ίδια ώρα πάντως εκκρεμεί στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η τελική απόφαση για την παραπομπή ή όχι σε δίκη των 14 κατηγορουμένων για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού δημοσίου, μετά την άσκηση αναίρεσης που εισηγήθηκε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Ελλείψεις και σφάλματα στο βούλευμα για το Βατοπέδι
Αντιφάσεις, ελλείψεις, καθώς και λογικά σφάλματα εντοπίζει στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο παραπέμπονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 14 άτομα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Μποροδήμος, ο οποίος μέσα στην εβδομάδα άσκησε αναίρεση του βουλεύματος μετά την προσφυγή των δυο μοναχών και του δικηγορικού γραφείου του Δ. Πελέκη στον ’ρειο Πάγο. Με την κίνηση αυτή ο ανώτατος δικαστικός αιφνιδιάζει, τονίζοντας το έλλειμμα «νομικής βάσης» σε μία υπόθεση με πολιτικά χαρακτηριστικά, παραπέμποντάς τη στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, οι οποίοι κατηγορούνται εν πολλοίς για ηθική αυτουργία (και ξέπλυμα μέσω των «ιερών» ανταλλαγών), ο αντεισαγγελέας επιτίθεται στο σκεπτικό βάσει του οποίου στοιχειοθετείται η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας. Επικρίνοντας ακόμη και σχετικές φράσεις, π.χ. «με εξακολουθητικές παραινέσεις, προτροπές, και συστηματικές παρεμβάσεις [...] που έγιναν με ιδιαίτερη πειθώ», εκτιμά ότι η αιτιολογία ούτε ειδική ούτε εμπεριστατωμένη είναι. Διακρίνεται δε από αοριστίες και γενικολογίες, χωρίς να παρατίθεται κανένα συγκεκριμένο περιστατικό.
«Δεν αιτιολογείται ειδικά το ποινικά επιλήψιμο των πράξεών τους, καθ' όν χρόνο η υπόθεση είχε δρομολογηθεί να τακτοποιηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, διότι αποτελούσε κυβερνητική επιλογή» επισημαίνεται σε άλλο σημείο της έκθεσης αναίρεσης.
Σημαντικές είναι και οι επισημάνσεις που αφορούν τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγο του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Βουλγαράκη. Κατά τον αντεισαγγελέα, δεν αιτιολογείται πώς η Πελέκη γνώριζε ότι οι μοναχοί έλεγαν ψέματα για την κυριότητα της μονής επί της λίμνης, και παρά ταύτα αυτή δέχθηκε να συντάξει τα σχετικά συμβόλαια ανταλλαγής με ακίνητα του Δημοσίου.
Καταρρίπτεται, παράλληλα, μία εκ των βασικών παραδοχών του βουλεύματος: ότι η κυρία Πελέκη βεβαίωσε με πρόθεση τα ψευδή περιστατικά που δηλώθηκαν από τους εκπροσώπους της Μονής Βατοπεδίου.