Μπαράζ τηλεφωνημάτων είχε χθες ο πρωθυπουργός προς τους υπουργούς της κυβέρνησης στους οποίους σύστησε σε αυστηρό τόνο να επισπεύσουν όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την τρόικα. 

Οι συστάσεις του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του σε έντονο ύφος να κλείσουν τις εκκρεμότητες δεν αφήνει αμφιβολία ότι επιθυμεί την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Η παράταση των συζητήσεων δημιουργεί αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία και επηρεάζει αρνητικά την προσέλκυση επενδύσεων στην οποία ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση για να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό οι δηλώσεις του επικεφαλής του του Euroworking Group ότι οι συζητήσεις θα κλείσουν μετά το χειμερινό σκι προκάλεσαν εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί τουλάχιστον να μην υπάρχουν κενά από την ελληνική πλευρά ώστε να μπορεί να επικαλείται ότι εμείς κάναμε ότι μας αναλογούσε, ας κάνουν και οι πιστωτές ότι έχουν δεσμευτεί. ’λλωστε εδώ και μέρες η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων στην Τρόικα και στις εσωτερικές της διαφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση όμως η συζήτηση με το κλιμάκιο της Τρόικας γίνεται μετ εμποδίων αφού δεν έχουν κατατεθεί σημαντικά νομοσχέδια που εκείνοι θέτουν ως προϋποθέσεις για να επιτευχθεί συμφωνία. Πρόκειται για τα νομοσχέδια που προκαλούν εσωτερικές εντάσεις. Το πρώτο είναι το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων το οποίο έχει αναλάβει να περάσει με τις λιγότερες αντιδράσεις ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης. Ενώ το συνολικό ποσό των 2,9 δις ευρώ δεν αμφισβητείται αναζητείται κατανομή των φόρων στα κοινωνικά στρώματα που να ικανοποιήσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Έτερο αγκάθι είναι το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.