Ευρωκοινοβούλιο: "Η Τρόικα έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις για την Αθήνα"
Πυρά της Ευρώπης στην τρόικα
Στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται το έργο και η μεθοδολογία της Τρόικας στην Ελλάδα αφού δέχεται σκληρή κριτική αναφορικά με τις πρακτικές που ακολούθησε τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες με οικονομική κρίση από πλήθος ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδεολογίες.
Είναι η πρώτη φορά που συστήνεται ειδική επιτροπή με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα αλλά και η μεθοδολογία της Τρόικας στις χώρες όπου έχει επιβληθεί μνημόνιο, αυστηρή πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο Φρανκ Ένγκελ, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το Λουξεμβούργο, ελληνομαθής και γνώστης της Ελλάδας, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στην Αθήνα και, για παράδειγμα, ένας πρώην υπουργός μου έλεγε ότι όταν ήρθαν από την Τρόικα να ελέγξουν το υπουργείο του, υπήρχαν γενικοί διευθυντές της Κομισιόν που δεν γνώριζαν καν τη νομική βάση της διαδικασίας. Νομίζω ότι πρέπει να τα εξετάσουμε αυτά τα θέματα. Από κει και πέρα βλέπουμε ότι από την αρχή της αποστολής της η Τρόικα έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη και αυτό επίσης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε».
Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ιδιαίτερα αυστηρή αξιολόγηση της Τρόικας ασκεί ο επικεφαλής των ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Στρασβούργο, Χάνες Σβόμποντα. Η στήριξή του είχε εκφραστεί παράλληλα με τις προσδοκίες για αλλαγή γραμμής στο Βερολίνο μετά τις γερμανικές εκλογές και υπό την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν στον «μεγάλο συνασπισμό» υπό την ’γκελα Μέρκελ.
«Θα ήθελα πολύ να αποχωρήσει η τρόικα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί κανένα πρόγραμμα περικοπών ή μεταρρυθμίσεων. Ξέρω ότι κάποιες δηλώσεις που έκανα είχαν δεχθεί κριτική από Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, γιατί είναι μία χώρα ιδιαίτερα προσανατολισμένη στη δημοσιονομική σταθερότητα. Πιστεύω, όμως, ότι θα έχουμε -πρέπει να έχουμε- αλλαγές στη γερμανική πολιτική. Το είχε εξαγγείλει ο Στάινμπρουκ προεκλογικά και νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα αλλάξει την πολιτική της, ίσως όχι αμέσως, αλλά συν τω χρόνω», υποστηρίζει ο Χάνες Σβόμποντα.