Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κλείσουν άμεσα οι προαπαιτούμενες δράσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος της εκταμίευση, έως το τέλος του έτους, του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Τα χρονικά περιθώρια παραμένουν ασφυκτικά καθώς εντός του επόμενου 48ωρου η κυβέρνηση πρέπει να στείλει τις τελικές της προτάσεις στην τρόικα προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να έχουν τον χρόνο να απαντήσουν ή να υπάρξουν αλλαγές πριν από τις 9 Δεκεμβρίου.

Είναι βέβαιο, ότι το μεγάλο «αγκάθι» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία είναι ένα και πρόσκειται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 που σύμφωνα με την τρόικα φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ. Οι δανειστές περιμένουν στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα.

Παράλληλα οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει και για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών. Η ελληνική πλευρά πρότεινε να διατηρηθεί η παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης για ορισμένο χρονικό διάστημα και σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα, να υιοθετηθεί η πρόταση της τρόικας που θέλει να μπει άμεσα «λουκέτο» .

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών η κυβέρνηση απαντά πως δεν πρόκειται για προαπαιτούμενο και συνομιλητές του πρωθυπουργού επαναλαμβάνουν πως θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία εκείνων οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν πραγματικά στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Πάντως, η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία από τους πλειστηριασμούς λήγει στις 31/12 και αναμένεται μέχρι τότε να γίνουν πολλές συζητήσεις, για ένα θέμα το οποίο, όπως έχει αναφέρει και ο Κωστής Χατζηδάκης στην τρόικα είναι ευαίσθητο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει κυβερνητική αστάθεια.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κύρια κατοικία θα προστατευτεί για ένα ακόμη ένα χρόνο από τους πλειστηριασμούς με αντικειμενική αξία έως και 200.000 ευρώ, ενώ στο «σφυρί» βγαίνουν από την 1η Ιανουαρίου οι εξοχικές κατοικίες, τα εμπορικά καταστήματα και τα επαγγελματικά γραφεία.

Στο Μαξίμου δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τη Real, να μεταβεί εντός της ημέρας και ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τις επόμενες κινήσεις αλλά και για να τον ενημερώσει για την συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για το αν θα υπάρξει τελική συμφωνία μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που η παρούσα αξιολόγηση ολοκληρωθεί χωρίς «αστερίσκους» είναι πιθανό η τρόικα να ανάψει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για τη διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% και το 2014 μιας και η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου τελειώνει τον Δεκέμβριο.

Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Εως τότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι συνεργάτες του θα είναι σε ανοικτή γραμμή με Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον.