Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 2014 εξέφρασε πριν από λίγο από τη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η επιβεβαίωση των προβλέψεων της κυβέρνησης είναι στοιχείο ρεαλιστικής προσέγγισης των πραγμάτων και όχι διάθεση για πανηγυρισμούς ενώ επιτέθηκε κατά της αντιπολίτευσης που -όπως είπε- συνεχίζει να σκιαμαχεί για να θολώσει το καλό κλίμα για τη χώρα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα καθώς όπως είπε η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι καλύτερη από τους στόχους προσθέτοντας ένα ακόμα επιχείρημα στην διαπραγματευτική θέση της χώρας.

«Έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα για την επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος. Δεν έχουμε συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί το πλεόνασμα. Αξιολογούνται όμως από τους εταίρους μας πολλοί παράγοντες όπως οι παρεμβάσεις του Υπ. Εργασίας με στόχο την αύξηση εσόδων από εισφορές. Προσδοκούμε βάσιμα ότι τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι εντός ή και καλύτερα των στόχων. Θα έχει καλή επίπτωση στο ισοζύγιο του 14 αυτό. Θα γεφυρωθεί έτσι το χάσμα των προβλέψεων μεταξύ ημών και εταίρων. Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού δικαιώνει τις προβλέψεις μας» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

            Αυτό που όπως φαίνεται προκαλεί ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το υψηλό ποσοστό της ανεργίας με τον κ. Σταϊκούρας να υποστηρίζει ότι η αυξητική τάση παραμένει παρά το γεγονός ότι η τάση αυτή έχει ανακοπεί σε τεράστιο βαθμό από το 40% στο 7%. Ανάλογη ανησυχία φαίνεται να υπάρχει και στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά με τη κυβέρνηση να επιδιώκει να ρίξει χρήμα μέσω αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα αλλά και μέσω ΕΣΠΑ.

            Τέλος αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 812 εκατομμυρίων ευρώ, υπερδιπλάσιο από ό,τι προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού πριν από ένα μήνα.

Ι.Δ