Το ερώτημα «αν τα καταφέρνουμε σήμερα με τον μισό προϋπολογισμό, τότε τι γινόταν στο χώρο της άμυνας την προηγούμενη δεκαετία;», έθεσε ο υπουργός Εθνικής ’μυνας Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014.

Πρόσθεσε δε ότι σήμερα ο προϋπολογισμός του υπουργείου είναι μειωμένος κατά 52% σε σχέση με το 2009. Επισημαίνεται ότι κατά την ομιλία του στην αίθουσα της Βουλής ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στις αμυντικές βιομηχανίες λέγοντας ότι «έχουμε πάρει πάνω μας την διάσωση των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για την εξυγίανσή τους».

Επεσήμανε δε ότι απαιτείται νέος προσανατολισμός, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, άμεσος εξορθολογισμός, ξεκαθαρίζοντας ότι «κεντρική επιλογή πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους και μεγιστοποίηση του οφέλους».

Υποστηρίζοντας τον προϋπολογισμό του 2014 ο υπουργός Εθνικής ’μυνας τόνισε ότι «ο φετινός ο προϋπολογισμός κλείνει τους λογαριασμούς με το χθες και εγκαινιάζει μία νέα εποχή». Θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη, επιτρέπει να στήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα εξαρτάται από τον κρατισμό, είπε και εκτίμησε ότι αυτό είναι πιο σημαντικό ακόμη και από την ένταξη στην ευρωζώνη.

«Ο φετινός προϋπολογισμός παράγει την απαραίτητη πολιτική υπεραξία για να απαλλαγεί η χώρα από το μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «τα οφέλη της τιτάνιας προσπάθειας ακόμη δεν είναι ορατά, όμως για πρώτη φορά η Ελλάδα θα έχει το μέλλον στα χέρια της».

Επισημαίνεται ότι και ο υπουργός Εθνικής ’μυνας παραδέχθηκε ότι «ο λαός εξάντλησε τα όριά του», καθώς «ποτέ άλλοτε εν καιρώ ειρήνης ένας λαός δεν χρειάσθηκε να υποβληθεί σε τόσο μεγάλες θυσίες». Ωστόσο σημείωσε ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο.