Απάντηση στην κριτική που δέχεται και από κυβερνητικούς βουλευτές έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014. «Ορισμένες διαμαρτυρίες είναι δικαιολογημένες, άλλες όμως όχι», είπε αναφερόμενος στην φορολογική πολιτική.

«Κάθε καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική την δέχομαι και την λαμβάνω υπόψη απορρίπτω το είδος της κριτικής που δεν λαμβάνει υπόψη την δημοσιονομικής στενότητας της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι «κατανοώ την αντίφαση» ανάμεσα στους δημοσιονομικούς δείκτες και τη ζωή των πολιτών, όμως πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και μετά θα ακολουθήσει η βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Ο Γ. Στουρνάρας έδωσε διευκρινήσεις για την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα λέγοντας ότι «η σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης δείχνει ότι κάποιοι πληρώνουν παραπάνω και κάποιοι άλλοι λιγότερο και ότι συνολικά η παλάντζα κλείνει υπέρ των δεύτερων». «Αυτό αποτελεί μεγάλη κοινωνική αδικία δεκαετιών. Η άρση της αποτελεί στοίχημα για το Υπουργείο και προσωπικά εμένα», τόνισε και δήλωσε ότι δεν έχει έρθει στο Υπουργείο για να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.

Για την φορολογική πολιτική είπε ότι το 2014 θα υπάρξει

-φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ.

-πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

-εγκατάσταση συστήματος εκροών εισροών και GPS για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

-ανασήμανση στα προϊόντα καπνού.

-ακτίνες Χ στα τελωνεία.

-διακρατικές συμφωνίες για όσους φυγαδεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό

-επιτάχυνση ελέγχων που ήδη διεξάγονται.

Ανέφερε ακόμη ότι η επιβάρυνση από το φόρο ακινήτων για τους φορολογούμενους για όσους έχουν κτίσματα θα είναι μικρότερη 5% - 20%.

Ο Γ. Στουρνάρας σχολίασε αρνητικά το μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. «Δεν ξέρω τι συνειδητοποίησε τι έκανε. Όσο ξεδιπλώνει το σχέδιό του αναδεικνύεται ένα εφιαλτικό σενάριο. Είπε για κούρεμα δανείων. Αυτό κοστίζει 20 δις», τόνισε, ενώ απάντησε και για την στήριξη της ανάπτυξης στους συνεταιρισμούς: «δεν θυμάται, δεν έχει εμπειρία ποιοι έριξαν την Αγροτική έξω;». «Έγινε μάντης κακών με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες, αν το σχέδιο αυτό ποτέ εφαρμοστεί», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τον Προϋπολογισμό του 2014 επεσήμανε ότι

-δεν περιέχει οριζόντια μέτρα και μέτρα λιτότητας. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προέλθει με τέτοια μέτρα, αλλά από την φορολογική συμμόρφωση, τη φορολογική διοίκηση, αναδιάρθρωση διοίκησης και δαπανών

-το υφιστάμενο πλεόνασμα βοηθά να πιάσουμε τους στόχους

-θα ελαφρυνθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρώπη για την ανακούφιση του χρέους τον Απρίλιο

«Ο Προϋπολογισμός του 2014 υπηρετεί την ίδια κύρια στρατηγική: την σταδιακή επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους», σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας.