Να στηρίξουν το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις, ζήτησε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

 

 

 

 

 

 

Ο  υπουργός υπερασπίστηκε τις προωθούμενες διατάξεις εξηγώντας ότι «εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος» και πως «αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή εφαρμογή του προϋπολογισμού», τον οποίο η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει και ως εκ τούτου, έχει ψηφίσει και τον φόρο ακινήτων.

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «η καθιέρωση για πρώτη φορά καθολικού νομού επί των ακινήτων δεν είναι εύκολη και αποτελεί πεδίο εξάρσεων λαϊκισμού και μικροπολιτικών παιχνιδιών», ενώ  απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης σημείωσε: «Κατανοώ το πόσο δύσκολο είναι για τους βουλευτές των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της χώρας να στηρίξουν ορισμένες  επιλογές της κυβέρνησης όμως χάρη σε αυτές τις υπεύθυνες δυνάμεις θα διαψευστούν οι καταστροφολόγοι και θα κάνουμε βήματα μπροστά».

 

 

 

 

 

 

 

Ο υπουργός υποστήριξε ότι έως τώρα η ακίνητη περιουσία φορολογούταν μόνο κατά το στάδιο της μεταβίβασης και πως τα προηγούμενα έκτακτα μέτρα επιβάρυναν συγκεκριμένους ιδιοκτήτες και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Πρόσθεσε επίσης πώς ο  ΕΝΦΙΑ εισάγει δίκαιο τρόπο φορολόγησης, εξασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή βαρών και σε αυτό, όπως είπε, «βοήθησαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης».

 

 

 

 

 

 

 

Δυσφορία για τις «άσχετες» διατάξεις

 

 

 

 

 

 

 

Γενικά, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ξεκίνησε με ένταση για τα διαδικαστικά αλλά και με προειδοποιητικές βολές εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν εκείνες τις διατάξεις που προστέθηκαν χωρίς να έχουν συμφωνηθεί. 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι χαρακτηριστική η φράση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου που είπε προς τον υπουργό Οικονομικών: «Εμείς έχουμε πάρει μέρος στη διαβούλευση για Α’ κεφάλαιο. Με την συμμετοχή μας αλλάξαμε πολλά πράγματα, για τα υπόλοιπα δεν υπήρξε καμία διαβούλευση. Ο οδηγός που παραβιάζει τα όρια θα προκαλέσει ατύχημα και αυτό αφορά τον τρόπο που λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών… θα ψηφίσουμε επι της αρχής όμως επιφυλασσόμαστε για αρκετά άρθρα». 

 

 

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι οι διατάξεις για τις οποίες δυσφορεί το ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν το φόρο ακινήτων αλλά φορολογικά θέματα όπως η κατάργηση των δελτίων αποστολής ενώ για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις φαίνεται ότι αντιδρά και η ΚΟ της ΝΔ.

 

 

 

 

 

 

 

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να συντμηθεί ο χρόνος μεταξύ πρώτης και δεύτερης ανάγνωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής να διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη και την Πέμπτη ή Παρασκευή να εισαχθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση. Πάντως ο υπουργός εξήγησε στα μέλη της επιτροπής ότι το νομοσχέδιο έτυχε εκτεταμένης διαβούλευσης.

 

 

 

 

 

 

 

Από την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε πως «η κυβέρνηση εφαρμόζει αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Ολα αυτά που εισάγετε αυτή την ώρα είναι  πλήρης παραβίαση του Συντάγματος. Θα έπρεπε να δοθεί επαρκής χρόνος  για να το συζητήσουμε… δεν συζητάμε κάθε μέρα νομοσχέδιο που ληστεύει τον λαό και την κοινωνία με δις ευρώ» ενώ επισήμανε ότι «η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί στα μέτρα της τρόικας».

 

 

 

 

 

 

 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο φέρνει νέες επιβαρύνσεις -κρυφές- στους φορολογούμενους. Ο φόρος είναι εξοντωτικός φόρος. Είναι φόρος κατοχής καθώς ακολουθεί την λογική του χαρατσιού και δεν κάνει διάκριση μεταξύ μικρής και μεγάλης περιουσίας. Αρκετοί δεν έχουν να πληρώσουν το νέο χαράτσι με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε κατασχέσεις ή φυλακή». 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να αποσύρει από το νομοσχέδιο το δεύτερο μέρος, που περιλαμβάνει διατάξεις άσχετες με το φόρο στα ακίνητα ενώ για τις προωθούμενες διατάξεις υποστήριξε ότι «φέρνουν δήμευση περιουσιών. Ο φόρος είναι άδικος γιατί υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που είναι τουλάχιστον 50% κάτω».

 

 

 

 

 

 

 

Από την πλευρά της ΝΔ η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου είπε «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα. Μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στην κοινωνία». Υποστήριξε ότι οι διατάξεις για τον φόρο ακινήτων είναι δίκαιες όμως σημείωσε προς τον υπουργό ότι «υπάρχουν άσχετες διατάξεις που ανήκουν σε άλλα υπουργεία. Θα σας παρακαλούσα να είστε το ίδιο σκληρός με τους άλλους υπουργούς όπως είστε και με τους βουλευτές».

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) είπε η διαβούλευση έγινε μεταξύ του υπουργού και των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

 

 

 

 

 

 

 

Προσβλητική χαρακτήρισε την αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου έγιναν αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Και αυτό διότι, όπως είπε, διαβούλευση έγινε με την τρόικα και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Αν δεν σας ενδιαφέρουν τα άλλα κόμματα, να μας το πείτε, να λάβει ο καθένας τα μέτρα» δήλωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.  «Ακολουθείτε διαδικασία που στερεί τη δυνατότητα σοβαρής επεξεργασίας από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση» είπε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ).

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος ο κ. Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ) είπε πως «το νομοσχέδιο φέρνει τη κακοποίηση του ελληνικού λαού».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στηρίζουν με «αστερίσκους» οι βουλευτές της ΝΔ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πάντως, την πρόθεσή τους να στηρίξουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου, θέτοντας όμως αστερίσκους εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ.

 

 

 

 

 

 

 

Παραδέχθηκαν ότι το τελικό σχέδιο είναι σημαντικά δικαιότερο από εκείνο που τους είχε παρουσιαστεί πριν από ένα μήνα, δεν έλειψαν όμως τα «καρφιά» προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.

 

 

 

 

 

 

 

Από την άλλη ο βουλευτής και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργό Χρύσανθος Λαζαρίδης ανέλαβε να στηρίξει το νομοσχέδιο και να εξηγήσει ότι «75% των φορολογουμένων θα πληρώσει λιγότερα σε σχέση με το 2013, 20% θα δώσουν τα ίδια και μόλις 5% θα πληρώσουν λίγο παραπάνω».

 

 

 

 

 

 

 

Η τοποθέτηση του κ. Λαζαρίδη χειροκροτήθηκε ιδιαιτέρως από τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ο οποίος του είπε «εύχομαι συνάδελφε να αναπληρώσετε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να συμβάλλεται με τις γνώσεις σας και αυτό δεν το λέω ειρωνικά αλλά ειλικρινά».

 

 

 

 

 

 

 

Αργύρης Ντινόπουλος «ψηφίζω με κρύα καρδιά»

 

 

 

 

 

 

 

«Οποιοδήποτε πλήγμα στην κυβέρνηση Σαμαρά θα είναι πλήγμα στην χώρα» ανέφερε ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος για να υποστηρίξει την απόφασή του να ψηφίζει τον ενιαίο φόρο ακινήτων έστω -όπως είπε- «με κρύα καρδιά».

 

 

 

 

 

 

 

Ο βουλευτής υποστήριξε ότι με τον νέο φόρο «θίγεται η πεμπτουσία της αστικής συνείδησης» και πρότεινε δύο αλλαγές ώστε να διορθωθούν «κάποιες αδικίες». Συγκεκριμένα είπε ότι πρέπει να προβλεφθεί μέριμνα για τα ανοίκιαστα διαμερίσματα και καταστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

«Η κατοχή τους δεν συνεπάγεται φοροδοτική ικανότητα. Αποδέχομαι ότι μπορεί να είναι μικρότερος ο φόρος σε σχέση με πέρυσι. Πρέπει όμως να σκεφθούμε αν μπορεί να πληρώσει» καθώς επίσης «να μπορεί ο ιδιοκτήτης να εκχωρεί ένα ακίνητο για να πληρώσει χρέη».

 

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα, χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο «σοσιαλιστικής έμπνευσης» και κάλεσε την κυβέρνηση «να μην αποξενωθούμε από την κοινωνία και την τάξη που ήταν στυλοβάτης της Δημοκρατίας. Να μην πλήξουμε τους νοικοκυραίους  που θέλουν να πληρώσουν αλλά μερικοί από αυτούς μπορεί να μην έχουν αυτή την στιγμή την δυνατότητα».

 

 

 

 

 

 

 

Γ. Βλάχος: «Κενά διαμερίσματα και καταστήματα να μην αντιμετωπίζονται όπως τα μισθωμένα»

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Γιώργος Βλάχος σημείωσε ότι «έχουν γίνει βελτιώσεις, άλλαξαν σημαντικά πράγματα όχι όλα γι αυτό και η προσπάθεια μέσω του κοινοβουλευτικού διαλόγου συνεχίζεται».

 

 

 

 

 

 

 

Συγκεκριμένα είπε πως «άλυτα παραμένουν τα προβλήματα για: κενά διαμερίσματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται όπως τα μισθωμένα -να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Από την στιγμή που ξενοικιάζεται να πέφτει κατά 50% η φορολόγησή του και να επανέρχεται αν μισθωθούν. Επίσης, τα ημιτελή ακίνητα -όσο έχει εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό είναι ημιτελές. Τα υποθηκευμένα που τα έχουν οι τράπεζες -ποιος θα πληρώσει το φόρο οι τράπεζες ή ο ιδιοκτήτης που δεν το έχει; Ένα χωράφι μπορεί να είναι ενταγμένο στο σχέδιο αλλά παραμένει αμπέλι και του ζητάμε τώρα να δώσει χρήματα. από πού; Αν αλλάξει χρήση να πληρώσει αν δεν αλλάξει όμως δεν έχει δυνατότητα να πληρώσει. Παραμένει το 5άσιο ενός αγροτεμαχίου όταν έχει κτίσμα. Πρόταση να υπάρξει δευτερεύουσα κατοικία 60-70τμ που να εξαιρείται. Να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια ή τα θερμοκήπια που δεν αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες αλλά τα νοικιάζουν».

 

 

 

 

 

 

 

Χρ. Λαζαρίδης: «Το 75% των φορολογούμενων θα πληρώσουν λιγότερα»

 

 

 

 

 

 

 

Από την πλευρά του ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις μεταξύ βουλευτών και υπουργού οικονομικών, είπε ότι: «Το ότι δεν υπήρχε φόρος ακίνητης περιουσίας ήταν στρέβλωση. Σε σχέση με πέρυσι πληρώνουμε λιγότερα και όχι περισσότερα και το 2013 πληρώναμε λιγότερα κατά 15% σε σχέση με πρόπερσι. Το 75% των πολιτών θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με το 2013 το 20% τα ίδια και μόνο το 5% θα πληρώσουν λίγο παραπάνω».

 

 

 

 

 

 

 

Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να δώσουμε την μάχη του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας γιατί κοινωνίες χωρίς φόρο ακινήτων θεωρούνται υπανάπτυκτες. Δεν υπάρχει πάταξη της φοροδιαφυγής χωρίς φόρο ακίνητης περιουσίας» ενώ χαρακτήρισε «χαζά» τα όσα ακούγονται περί «δήμευσης περιουσιών».

 

 

 

 

 

 

 

Κατά την τοποθέτηση του κ. Λαζαρίδη παρενέβη ο κ. Νίκος Σηφουνάκης που του επισήμανε ότι: «τα προηγούμενα χρόνια το κράτος έκανε τα στραβά μάτια και υποεκτιμούσε την περιουσία για να μην πληρώνει ο φορολογούμενος. Τώρα όμως φθάνουμε στο άλλο άκρο. Υποτιμημένη περιουσία και υπερτιμημένη φορολόγηση». 

 

 

 

 

 

 

 

Γ. Μαυραγάνης: Οι προληπτικές κατασχέσεις προβλέπονταν και τώρα εξειδικεύονται 

 

 

 

 

 

 

 

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κρυφές» διατάξεις που προωθούν νέες σκληρές φοροεισπρακτικές τακτικές επιχείρησε να αντικρούσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, εξηγώντας ότι «κανένα νέο μέτρο δεν προτείνεται. Απεναντίας εξειδικεύονται τα ήδη υφιστάμενα προς αποφυγή αυθαιρεσιών».

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Μαυραγάνης μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αναφορικά με το Β’ κεφάλαιο που περιλαμβάνει τους κώδικες φορολόγησης σημείωσε ότι «για τον Κώδικας φορολογικής διαδικασίας υπάρχουν νομοτεχνικές βελτιώσεις και μεταβατικές διατάξεις για να αποσαφηνιστεί η εφαρμογή του» και επισήμανε ότι πρόκειται για ψηφισμένες διατάξεις και πως «η αρνητική τάση δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση την πολιτική βούληση για  πάταξη της φοροδιαφυγής».

 

 

 

 

 

 

 

Εξήγησε ότι «τα προληπτικά μέτρα άμεσου χαρακτήρα όπως 50% δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ήδη υφίσταται από παλαιό νόμο και ενσωματώνεται στο κώδικα. Για αποτροπή κινδύνων εφαρμόζεται και η συντηρητική κατάσχεση που επίσης προβλέπεται σε παλαιότερο νόμο. Η συντηρητική κατάσχεση διατάσσεται για αποτροπή ενδεχόμενου κινδύνου», ενώ σημείωσε ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη δεν τίθεται θέμα συντηρητικής κατάσχεσης.

 

 

 

 

 

 

 

Αναφορικά με τα Δελτία Αποστολής είπε ότι «η ισχύς υποχρεωτικού δελτίου αποστολής λήγει στις 31.12 και με την προτεινόμενη διάταξη αποτρέπεται οποιοδήποτε κενό και προβλέπονται δικλείδες που θα εξειδικευτούν από γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Συνεπώς η προτεινόμενη διάταξη έχει σκοπό την διασφάλιση του ελέγχου και την αποτροπή καταστροφικού κενού».

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, αναφορικά με το άρθρο 33 που μιλά για εκτιμώμενο προσδιορισμό φορολογητέας ύλης που δεν την δηλώνει ο φορολογούμενος είπε πως: «Η διάταξη υπήρχε και ήταν γενική. Σήμερα προτείνουμε συγκεκριμένα κριτήρια όπως η άσκηση επαγγελματικής ιδιότητας. Εξειδικεύουμε όσα ψηφίστηκαν το καλοκαίρι για την αποφυγή αυθαιρεσιών».Να στηρίξουν το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις, ζήτησε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.