Γαλάζιο think tank για τις ευρωεκλογές!
Ποια είναι τα πρόσωπα-κλειδιά της ΝΔ ενόψει της εκλογική μάχης για την Ευρωβουλή
Του Θανάση Φουσκίδη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η Ν.Δ. ανεβάζει στροφές για τις ευρωεκλογές, με τη σύσταση μιας βασικής ομάδας κρούσης, που θα «τρέχει» την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και με μια σειρά συναντήσεων και συσκέψεων, που θα καθορίσουν τους κεντρικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η «γαλάζια» ρητορική.
Το σύνθημα δόθηκε από το Μαξίμου προ ολίγων εβδομάδων και, στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε ο πυρήνας των κορυφαίων κομματικών στελεχών που θα έχουν την ευθύνη για τη γενικότερη οργάνωση και στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Πριν από λίγες ημέρες, η εν λόγω άτυπη ομάδα συνεδρίασε για πρώτη φορά στη Συγγρού προκειμένου να μοιραστούν αρμοδιότητες, καθώς και να ιχνηλατηθεί το τοπίο αναφορικά με τα σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η τακτική του βασικού κυβερνητικού εταίρου.
Τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος έχει αναλάβει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος (όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς) έχει πάρει ήδη το εισιτήριο για μία από τις εκλόγιμες θέσεις του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη μεγάλη επιστροφή του πρώην γραμματέα της Ν.Δ. στην κομματική καθημερινότητα, αφού αποκτά εκ νέου ρόλο-κλειδί στις τάξεις του βασικού κυβερνητικού εταίρου.
Ο Κρητικός βουλευτής θα πλαισιώνεται από τον διάδοχό του στη Γραμματεία της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκο, τον αναπληρωτή γραμματέα, Κώστα Ζωντανό, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάση Μπούρα, την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, τον επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού, Σπήλιο Λιβανό, και τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιάννη Σμυρλή.
Πέριξ του πυρήνα αυτού θα κινούνται η νυν επικεφαλής της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, Μαριέττα Γιαννάκου, και ο καραμανλικός ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος. Αμφότεροι θα μεταφέρουν από κοινού με τον κ. Σμυρλή τις κατευθύνσεις που θα δίνει η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ ο άλλοτε εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θα αναλάβει εργολαβικά τις συνεννοήσεις με τα μέλη των «αδελφών» Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ώστε να οργανώνονται κοινές πρωτοβουλίες και συνέργειες ενόψει εκλογών.
ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ. Προ ημερών πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ν.Δ. η πρώτη διευρυμένη σύσκεψη για τις ευρωεκλογές, στην οποία συμμετείχαν μέλη της «γαλάζιας» ομάδας για τις ευρωεκλογές, καθώς και νυν και πρώην ευρωβουλευτές - ανάμεσά τους oι Τίμος Χριστοδούλου και Μανώλης Μαυρομάτης, με τον τελευταίο να αναμένεται να εμπλακεί ακόμη πιο ενεργά στην προεκλογική μάχη το επόμενο διάστημα. Κοινή εκτίμηση στις συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι πως η Ν.Δ. θα πρέπει να αποδυναμώσει το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίζει ως σταθμό στην πορεία της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών.
«Πανευρωπαϊκά, πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μία ψήφο διαμαρτυρίας και ως εκ τούτου πρέπει να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα στο κοινοβουλευτικό σκηνικό της χώρας και την ελληνική οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος κομματικός παράγοντας της Ν.Δ., δίνοντας το στίγμα των σκέψεων και των προτάσεων που τίθενται αυτό το διάστημα επί τάπητος στη Συγγρού. «Αλλωστε, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της αντιπολίτευσης, που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα που αναμένεται να σχηματιστεί λόγω της γενικευμένης λιτότητας στην Ευρώπη, για να εξυπηρετήσει τις εγχώριες στοχεύσεις της», προσθέτει ο ίδιος. Οπως υποστηρίζουν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, ο λόγος που η Κουμουνδούρου παίζει τα ρέστα της για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης είναι η αδυναμία της να συγκροτήσει ισχυρούς πυρήνες σε σημαντικούς δήμους και Περιφέρειες της χώρας. «Πρέπει με κάποιον τρόπο να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους περί ανάγκης αλλαγής κυβέρνησης και θεωρούν ότι η έτσι κι αλλιώς χαλαρή διάθεση με την οποία αντιμετωπίζει το εκλογικό σώμα τις ευρωεκλογές ενισχύει τις θέσεις τους», επισημαίνει στέλεχος της Ν.Δ. που συμμετέχει στις σχετικές συζητήσεις και διεργασίες.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Με γνώμονα, λοιπόν, την αποσύνδεση της κάλπης από το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, στη Ν.Δ. στρέφονται στην υιοθέτηση μιας προεκλογικής στρατηγικής που θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ζητήματα που αφορούν τη δομή και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τη θέση της Ελλάδας σε αυτή. Μεταξύ άλλων, θα αναδειχθούν θέματα όπως το μεταναστευτικό, το ενεργειακό και η θαλάσσια ανάπτυξη, καθώς και οι πολιτικές που θα οδηγήσουν στη συνολική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας. Παράλληλα, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αποδόμηση της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, μέσω (και) της υπενθύμισης ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά βρίσκεται μονίμως στο περιθώριο των εξελίξεων στη γηραιά ήπειρο. Φυσικά, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., αλλά και στα θετικά σχόλια που έχει προκαλέσει πανευρωπαϊκά η δημοσιονομική πρόοδος της χώρας.
ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ. Στους σχεδιασμούς των «γαλάζιων» επιτελών συμπεριλαμβάνεται σειρά εξορμήσεων ανά την περιφέρεια, υπό την αιγίδα της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων, και η οργάνωση αντίστοιχων θεματικών κομματικών εκδηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πολλά (σε ό,τι αφορά την επικοινωνιακή τακτική) θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές, που αναμένεται να φθάσουν σε Συγγρού και Μαξίμου στις αρχές του νέου έτους. «Μας ενδιαφέρουν κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών», τονίζει στέλεχος της Ν.Δ. που γνωρίζει άριστα τα μυστικά των μετρήσεων. Οπως γίνεται αντιληπτό, οι όποιες κινήσεις και αποφάσεις της Συγγρού θα τελούν υπό την υψηλή εποπτεία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, προεξάρχοντος του αρμόδιου συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου.
Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο μικροσκόπιο της Ν.Δ. μπαίνει και η δυναμική που αναπτύσσει για τις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή, αφού μπορεί να αποτελέσει την αφορμή που περιμένουν τα στελέχη της για να τοποθετήσουν σε νέες βάσεις την ακραία δράση τους. Εναντι του κινδύνου αυτού, η Ν.Δ. θα απευθυνθεί κυρίως στο θυμικό των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων που έχουν στραφεί στο εθνικιστικό μόρφωμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ευρωπαϊκή παράδοση του κόμματος (με ξεκάθαρες αναφορές στον ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνο Καραμανλή) και τη συμβολή του στη Δημοκρατία και την επικράτηση των φιλελεύθερων ιδεών.