Μάχη στα ευρωψηφοδέλτια για μία... χούφτα ευρω!
Διαμάχες σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για μία χρυσοφόρα θέση στο Ευρωκοινοβούλιο
Του Σωτήρη Ξενάκη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Λυσσαλέα μάχη στο παρασκήνιο για μία από τις συνολικά 21 θέσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν στην αναμέτρηση της 25ης Μαΐου έχει ξεκινήσει στα περισσότερα κόμματα και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δραματική ανατροπή των συσχετισμών από τις τελευταίες ευρωεκλογές, του 2009, δημιουργεί συνθήκες σκληρών εσωκομματικών συγκρούσεων κυρίως στη Συγγρού και τη Χαριλάου Τρικούπη, όπου αναμένεται μεγάλη συρρίκνωση του αριθμού των ευρωβουλευτών. Για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, όμως, μαίνεται ήδη υπόγειος πόλεμος και στην Κουμουνδούρου, που δεν θα περιοριστεί πλέον στον έναν και μοναδικό ευρωβουλευτή που έχει σήμερα.
Η «ΒΟΜΒΑ». Η Νέα Δημοκρατία, που τον Ιούνιο του 2009 είχε συγκεντρώσει περίπου 32% και είχε εκλέξει οκτώ ευρωβουλευτές, με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις δεν θα ξεπεράσει τους πέντε. Η πρώτη «βόμβα» έσκασε πριν από λίγες ημέρες, όταν η επικεφαλής των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών, Μαριέττα Γιαννάκου, όταν ρωτήθηκε αν θα είναι εκ νέου υποψήφια δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εγώ βεβαίως θέλω να είμαι και το θεωρώ και αυτονόητο σε τελευταία ανάλυση, αν θέλετε».
Το πρόβλημα για την κυρία Γιαννάκου -και βεβαίως για τον Αντώνη Σαμαρά- είναι πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη έχει ανακοινώσει από καιρό ότι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου θα είναι ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Παράλληλα, έντονη είναι η φημολογία για το ενδεχόμενο στη συγκεκριμένη θέση να βρεθεί η Ντόρα Μπακογιάννη, αν και η ίδια προφανώς θα επιθυμούσε το ελληνικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν, μετά τη λήξη της θητείας της Μαρίας Δαμανάκη τον Σεπτέμβριο.
προσωπα. Δύο νέα πρόσωπα τα οποία συζητούνται στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο είναι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, που τον συνοδεύει σε όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά και ο Δημήτρης Πτωχός, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και ο άνθρωπος που -λέγεται πως- έδωσε στον κ. Σαμαρά την ιδέα για την εγκατάσταση δωρεάν wi-fi σε όλη τη χώρα. Εκπληξη θα αποτελέσει και το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση η νυν ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, Νίκη Τζαβέλλα, που από καιρό «ψυχικά» βρίσκεται πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία, αλλά τυπικά δεν έχει ανακοινωθεί η μετακίνησή της.
Σε ό,τι αφορά τους νυν ευρωβουλευτές, οι πληροφορίες αναφέρουν πως μόλις δύο ονόματα «παίζουν» για μία εκλόγιμη θέση. Πρόκειται για τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος εξελέγη πέρσι «ευρωβουλευτής της χρονιάς» στον τομέα των Μεταφορών, και την πολύπειρη Ρόδη Κράτσα, η οποία όμως έχει ήδη συμπληρώσει αρκετά χρόνια σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Ο Γιώργος Παπανικολάου έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει τον Δήμο Γλυφάδας, ενώ οι υπόλοιποι θεωρείται απίθανο αν τελικά θα συμμετάσχουν για να βρεθούν σε μία από τις πρώτες πέντε θέσεις.
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ. Μεγάλη «σφαγή» γίνεται στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο το 2009 είχε πάρει 36% και είχε εκλέξει επίσης 8 ευρωβουλευτές, αλλά με τα σημερινά δεδομένα μετά βίας θα εκλέξει έναν ή δύο. Αυτή τη φορά, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε η συμπόρευση με την ομάδα των «58» και μάλιστα σε κοινό ψηφοδέλτιο κάτω από την «ομπρέλα» του Ευρωσοσιαλιστικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Τάσο Γιαννίτση. Ενα άλλο όνομα που ακούγεται για τη συγκεκριμένη θέση είναι του λιγότερο αναγνωρίσιμου καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου. Από τη νυν ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η μόνη που παραμένει σταθερά στο πλευρό Βενιζέλου είναι η Συλβάνα Ράπτη, η οποία συγκεντρώνει πολύ σοβαρές πιθανότητες να βρίσκεται στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου και ενδεχομένως να εκλεγεί. Από τους υπόλοιπους επτά, η Αννυ Ποδηματά, αν και δημοσίως στηρίζει χαλαρά Βενιζέλο, έδωσε το «παρών» στο συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ., γεγονός που προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Κοντά στην Αγίου Κωνσταντίνου λένε πολλοί ότι βρίσκονται επίσης η Μαριλένα Κοππά, που έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τον κ. Βενιζέλο, αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης. Ωστόσο, το όνομα που ακούγεται πολύ για τις εκλογές της 25ης Μαΐου είναι αυτό του Ανδρέα Παπαδόπουλου, ο οποίος τύποις παραμένει εκπρόσωπος του κόμματος, αλλά έχει αποστασιοποιηθεί από κεντρικές πολιτικές επιλογές. Ωστόσο, διατηρεί άριστη προσωπική σχέση με τον Φώτη Κουβέλη.
«ΕΞΟΡΙΑ». Στον ΣΥΡΙΖΑ, που το 2009 είχε πάρει μόλις 4,7%, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο νυν ευρωβουλευτής, Νίκος Χουντής, θα είναι και πάλι στο ψηφοδέλτιο και ενδεχομένως επικεφαλής (σ.σ.: αν και ανήκει στην πτέρυγα Λαφαζάνη). Για την ίδια θέση πάντως ακούγεται το όνομα του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Δημήτρη Βίτσα, που είναι στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Πιθανή είναι και η παρουσία της Ρένας Δούρου, η οποία κατέχει τα ευρωπαϊκά θέματα και το τελευταίο διάστημα δεν βρίσκεται τόσο κοντά στον στενό ηγετικό πυρήνα του κόμματος. Ακούγεται επίσης το όνομα του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έχει ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά όσοι συνομιλούν μαζί του λένε πως προτιμά την παρουσία στην ελληνική Βουλή. Από τα ονόματα του πανεπιστημιακού χώρου, πρώτο και καλύτερο φιγουράρει αυτό του συνταγματολόγου Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ κάποιοι σκέπτονται να στείλουν «εξορία» στις Βρυξέλλες τον βουλευτή Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος συχνά-πυκνά με δημόσιες δηλώσεις του τούς βάζει σε μπελάδες.
Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσουν πιθανότατα διαδικασίες εσωκομματικών εκλογών, όπου θα υπάρξουν υποψηφιότητες, και το αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό από την ηγεσία, με δικαίωμα -ασφαλώς- του κ. Τσίπρα για προσθήκες προσώπων που δεν θα θελήσουν να μπουν στη διαδικασία μιας αναμέτρησης στο εσωτερικό του κόμματος.
Ο ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ. Ενα πρόσωπο που «θα κάνει τη διαφορά» αναζητούν στους Ανεξάρτητους Ελληνες, όπου έχει ακουστεί το όνομα του σεισμολόγου Ακη Τσελέντη. Από τα νυν γνωστά στελέχη «παίζει» ο καθηγητής Νότης Μαριάς, ο οποίος μετέχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και η Ελενα Κουντουρά. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι βέβαιο ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ενώ άγνωστο παραμένει ποιοι θα τοποθετηθούν στις κορυφαίες θέσεις του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ.
Επίσης, βέβαιη θεωρείται η κάθοδος δύο κομμάτων που τάσσονται ανοιχτά υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Πρόκειται για το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου και τη «Δραχμή Πέντε Αστέρων» του Θόδωρου Κατσανέβα.
Πάντως, πέρα από τις πολιτικές φιλοδοξίες των προσώπων, η παρουσία στην Ευρωβουλή είναι οικονομικά αποδοτικότατη, αφού οι αποδοχές για κάθε ευρωβουλευτή μαζί με τη συμμετοχή σε επιτροπές και έξτρα αμοιβές προσεγγίζουν τα 20.000 ευρώ τον μήνα. Γι αυτό άλλωστε στα «πόθεν έσχες» τους παρουσιάζονται σημαντικά μεγάλες καταθέσεις.