Η μάχη του Λευκού Πύργου!
Το παρασκήνιο της επιλογής Καλαφάτη και ο "εμφύλιος' μεταξύ Ιωαννίδη και Τζιτζικώστα
Του Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μετά από έντονες και πολυεπίπεδες ζυμώσεις, καθώς και αγωνιώδεις συζητήσεις, που εκτυλίχθηκαν στη σκιά του «αντάρτικου» των Απόστολου Τζιτζικώστα και Νικήτα Κακλαμάνη, ο Σταύρος Καλαφάτης πήρε τελικά το χρίσμα της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και τίθεται επικεφαλής της προσπάθειας να επιστρέψει η δημοτική Αρχή σε «γαλάζια» χέρια.
Πρόκειται ουσιαστικά για την κατάληξη μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από τη Συγγρού και το Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Ιωαννίδη, με στόχο να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις που είχε προκαλέσει η άρνηση Τζιτζικώστα να διεκδικήσει τον δήμο της συμπρωτεύουσας και η επιμονή του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Το όνομα του Σταύρου Καλαφάτη, βέβαια, είχε ακουστεί εδώ και καιρό, αφού οι γνωρίζοντες τα μυστικά της «γαλάζιας» καθημερινότητας είναι σε θέση να ξέρουν από πρώτο χέρι πως ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος συγκέντρωνε τα μεγαλύτερα ποσοστά στις κρυφές δημοσκοπήσεις που διενεργούσε η Ν.Δ. για τον καταλληλότερο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, εκείνος απέκλειε κάθε ενδεχόμενο να κατέλθει στον εκλογικό στίβο, αφού, όπως έλεγε σε συνομιλητές του, το τοπίο αναφορικά με τη γενικότερη στρατηγική που θα ακολουθούσε ο βασικός κυβερνητικός εταίρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής εκστρατείας στη συμπρωτεύουσα κάθε άλλο παρά ξεκάθαρα ήταν.
Μετά τα τελευταία γεγονότα, όμως, που έφεραν τους «γαλάζιους» επιτελείς με την πλάτη στον τοίχο, αλλά και την επιθυμία του Αντώνη Σαμαρά να βγει μπροστά ο κ. Καλαφάτης, ο τελευταίος αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να σταθεί απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη.
Οι επαφές με Σαμαρά
Πριν πει το «ναι», ο πρώην πλέον αναπληρωτής υπουργός είχε συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχε αναλάβει να ξεδιαλύνει την κατάσταση, αφού, εκτός των άλλων, γνωρίζει την κεντροδεξιά ανθρωπογεωγραφία στη Βόρεια Ελλάδα. «Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, πρέπει να κατέβεις», διεμήνυσε μεταξύ άλλων στον κ. Καλαφάτη ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Φυσικά, τον καταλυτικότερο ρόλο έπαιξε η συνομιλία του κ. Καλαφάτη με τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, ο οποίος χωρίς περιστροφές του ζήτησε να δώσει τη μάχη και να συσπειρώσει γύρω του το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. «Από τη στιγμή που ξεκαθαρίστηκαν κάποια πράγματα και δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια νικηφόρα πορεία, εγώ δεν είχα κανέναν λόγο να διστάζω», έλεγε σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του ο Σταύρος Καλαφάτης, λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητάς του. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», βασικό ζητούμενο για τον τελευταίο ήταν να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ισχυρή «αντάρτικη» υποψηφιότητα προερχόμενη από τον χώρο της Ν.Δ., κάτι που τελικώς συνέβη.
Η άρνηση της Ράπτη
Η περίπτωση Καλαφάτη ήταν μία από τις τρεις επικρατέστερες που προωθούσε η πρωθυπουργική αυλή, κατόπιν των εισηγήσεων που είχε δώσει στο Μαξίμου ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος (βάσει των μυστικών μετρήσεων που είχαν προηγηθεί), αλλά και δεδομένου του κλίματος που είχε διαμορφωθεί. Οι άλλες δύο αφορούσαν την Ελενα Ράπτη και τον Θεόδωρο Καράογλου, που για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν. Σε ό,τι αφορά την όμορφη βουλευτίνα, η ίδια είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή στον κ. Παπαμιμίκο και τα στελέχη της πρωθυπουργικής αυλής πως δεν προετίθετο να εκτεθεί στις προσεχείς εκλογές, προτιμώντας τη συνέχιση της κοινοβουλευτικής δράσης της. Ωστόσο, πριν «κλείσει» ο κ. Καλαφάτης, η ξανθιά Θεσσαλονικιά είχε βολιδοσκοπηθεί εκ νέου από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά, μένοντας όμως αμετακίνητη στις θέσεις της. Από την άλλη, βασικό μειονέκτημα κ. Καράογλου θεωρήθηκε το γεγονός ότι εκλέγεται στη Β Θεσσαλονίκης και, ως εκ τούτου, ξεκινούσε την κούρσα λίγα μέτρα πιο πίσω από τους υπολοίπους. Παράλληλα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που σκέφθηκαν πως πιθανή αποχώρησή του από τον υπουργικό θώκο θα άνοιγε νέα μέτωπα στη συγκυβέρνηση, σε αντίθεση με τον κ. Καλαφάτη.
Οι σύμβουλοι του «Πανίκα» σπεύδουν να συστρατευθούν στο πλευρό του «ξανθού»
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «γαλάζιος» εμφύλιος πόλεμος που κηρύχτηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ιωαννίδη και Τζιτζικώστα. Μήλον της Εριδος είναι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί το 2010 με το ψηφοδέλτιο του Παναγιώτη Ψωμιάδη, αρκετοί εκ των οποίων δείχνουν διατεθειμένοι είτε να συνομιλήσουν, είτε να συστρατευθούν με τον «ξανθό». Ανάμεσά τους, οι προνομιακοί συνομιλητές του «Πανίκα», Β.Τουλίκας, Ε. Φύκια, Ε. Φωτόπουλος και Α. Πορφυριάδου. Εξάλλου, μόνο τυχαίες δεν ήταν οι επαφές του πρώην περιφερειάρχη με στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, οι οποίες κατά πολλούς συνιστούν σημαντικό οιωνό για τις διαθέσεις του. Μάλιστα, οι προαναφερθέντες, μαζί με την πλειονότητα των εν ενεργεία περιφερειακών συμβούλων, έδωσαν το «παρών» σε ανοικτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη από τη Διοικούσα Επιτροπή της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη για να υπογραμμιστεί η ανάγκη στήριξης της υποψηφιότητας Ιωαννίδη, στην οποία τοποθετήθηκε επί μακρόν ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος, Κ. Ζωντανός. Η παρουσία του, μάλιστα, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως «πυροσβεστικού χαρακτήρα», λόγω της σύγχυσης που δημιουργήθηκε στους κόλπους των στελεχών του κόμματος στην πόλη, εξαιτίας των διαφορετικών «γραμμών» που έδιναν σε κάποιες περιπτώσεις οι «εγκέφαλοι» του συστήματος Σαμαρά στον νομό Θεσσαλονίκης, Δ. Σταμάτης και Δ. Βαρτζόπουλος.
«Τουλάχιστον είκοσι είπαν ότι θα στηρίξουν τον Ιωαννίδη, ενώ οι άλλοι δεσμεύτηκαν ότι θα απαντήσουν τις επόμενες ημέρες», τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έμπειρος «γαλάζιος» αυτοδιοικητικός της συμπρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή, επανέρχεται -παρά τις αντιδράσεις των οργανώσεων της Ν.Δ. στην Κεντρική Μακεδονία- το όνομα του Σ. Καλεντερίδη, αυτή τη φορά ως πιθανού υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Σερρών με τον Γ. Ιωαννίδη. Παράλληλα, ο βουλευτής Δ. Χριστογιάννης εξέφρασε ανοικτά την επιθυμία να πάρει το χρίσμα του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Πιερίας.