Στη μάχη των ευρωεκλογών ρίχνονται νέοι πολιτικοί σχηματισμοί που θέλουν να κερδίσουν ένα κομμάτι από την πίτα του ευρωσκεπτικισμού. Τα περισσότερα από αυτά επιδιώκουν την στρατηγική εκμετάλλευση της αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, της ρευστότητας του ενιαίου νομίσματος αλλά κυρίως της αποστροφής που δείχνει μερίδα των ψηφοφόρων στις πολιτικές λιτότητας που έχει εγκαθιδρύσει ο Βορράς στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Όσοι ξέφυγαν από την Κίνηση των 58, διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα ραγδαίων μεταρρυθμίσεων και υπόσχονται ανανεωτικές πολιτικές μακριά από τον λαϊκισμό.

«Σχέδιο Β’»

Την υλοποίηση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα βγάλει την Ελλάδα από τη «βάσανο» του ευρώ, προτείνει το νεοσυσταθέν κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου που θα λάβει το βάπτισμα του πυρός στις επερχόμενες εκλογές. Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, επιδιώκει να παράσχει πολιτική στέγη στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αστικοποιήθηκε» και ασπάστηκε την ιδέα του ευρωμονόδρομου. Αυτοχαρακτηρίζεται ακόμη και ως «λύση ανάγκης» για τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων. Αρχή του κόμματος είναι ότι, όπως κάθε κυβέρνηση της ευρωζώνης, έτσι και η ελληνική επιβάλλεται από τις εξελίξεις να καταρτίσει ένα κοστολογημένο σχέδιο εξόδου από το κοινό νόμισμα, ελέγχοντας έτσι τις επιπτώσεις που θα είχε μια άτακτη χρεοκοπία με απόφαση των δανειστών. Το όχημα που θα οδηγήσει στις όποιες αποφάσεις, σύμφωνα με τον κ.Αλαβάνο, είναι ένα δημοψήφισμα με ερώτημα τι άλλο; Ευρώ ή Δραχμή...

«Δραχμή 5 Αστέρων»

«Θυμήσου πως ζούσαμε με τη δραχμή και πως ζούμε με το ευρώ». Με αυτή την παρότρυνση, το κόμμα που ίδρυσε ο Θόδωρος Κατσανέβας καλεί τον επίδοξο ψηφοφόρο να ανακαλέσει στη μνήμη του, τις ξεχασμένες «καλές εποχές» πριν από το μνημόνιο και τα δεινά που έφερε κατά πολλούς η είσοδός την Ελλάδας στην Νομισματική Ένωση. Πέντε είναι οι βασικές θέσεις: ανατροπή του Μνημονίου, επιστροφή στη δραχμή, αυτοδύναμη ανάπτυξη, εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη. Πατώντας στα χνάρια του Μπέπε Γκρίλο και του ιταλικού Κινήματος Πέντε Αστέρων, εμφανίζεται ως αντισυστημική δύναμη και καλεί τους «πατριώτες της δραχμής» να οργανωθούν πολιτικά, να μην ενημερώνονται από «τα κανάλια της διαπλοκής και του ψέματος» και να μην ψηφίσουν τους «ευρωραγιάδες». Το αποτέλεσμα των εκλογών θα δείξει αν η Δραχμή ή Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων θα είναι... διάττων αστέρας όπως ο Ιταλός κωμικός, από τον οποίο εμπνεύστηκε τον τίτλο του.

«Πυρίκαυστος Ελλάδα»

Ο διανοούμενος Κώστας Ζουράρις αποφάσισε να κατέβει στις ευρωεκλογές του 2014 με θέσεις που χαρακτηρίζονται από πολλούς ως ακραίες. «Στόχος μας είναι η κατάληψη της εξουσίας. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι γελοίο» δηλώνει ο αμφιλεγόμενος πολιτειολόγος και συγγραφέας ως επίτιμος πρόεδρος του κόμματος «Πυρίκαυστος Ελλάδα». Η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε από ορισμένους ως ευκαιρία να «σπάσει πλάκα» ο καθηγητής πρώην πολιτευτής του ΚΚΕ. Σε μια χώρα που έχει καεί από τη φωτιά της τρόικας και έχει σκληρύνει σαν τούβλο(όπως μαρτυρά το όνομά του κινήματος), ο κ.Ζουράρις φιλοδοξεί το κόμμα του να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Τα χρέη του πάντως τα πληρώνει, αφού κατέβαλε ένα ελάχιστο ποσό για το ένσημο που χρειαζόταν στην αίτηση συμμετοχής στις εκλογές που κατέθεσε στον ’ρειο Πάγο.

Το «Νέο Κόμμα»

Ο μετριοπαθής παίκτης του παιχνιδιού είναι το Νέο Κόμμα που επιδιώκει να αποτελέσει την ήρεμη δύναμη, «της αλλαγής και όχι του λαϊκισμού». Η ιδρυτική ομάδα του κόμματος που αποτελείται από τον καθηγητή Νομικής Παύλο Ελευθεριάδη, τον οικονομικό αναλυτή Ανδρέα Κούτρα, τον σκηνοθέτη και παραγωγό Γιάννη Κουτσομύτη, στελέχη τραπεζών και της δημόσιας διοίκησης. Στις φλέβες του Νέου Κόμματος ρέει ο «ιός» των μεταρρυθμίσεων και όπως λένε τα μέλη του θέλουν να αλλάξουν ριζικά τα ρουσφέτια, τους χαριστικούς διορισμούς και τις πελατειακές ομάδες που έφτιαξαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ούτε συζήτηση για τον «λαϊκισμό» του ΣΥΡΙΖΑ που όπως υποστηρίζουν προσπαθεί να ανανεώσει κλασικές παλαιοκομματικές πρακτικές. «Σήμερα, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις στα δημόσια οικονομικά που πετύχαμε με τεράστιες θυσίες, η χώρα δεν προχωρά σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε μια χώρα της απομόνωσης, της χρεοκοπίας και του λαϊκισμού» τόνισαν στην εκδήλωση παρουσίασης του κόμματος και υπόσχονται δημόσια χρηματοδότηση της Υγείας, Περιφερειακά Πρότυπα Σχολεία, Διεθνή Διαγωνισμό για τις Ραδιοτηλεοπτικές Συχνότητες και επιτελική Δημόσια Διοίκηση. Στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 θα διαμορφώσουν τις πολιτικές θέσεις και το καταστατικό του κόμματος.

Πηγή: real.gr