Του Δημήτρη Κουνιά, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συγκαταλέγεται στα ελάχιστα κυβερνητικά στελέχη που διατηρούν εδώ και χρόνια σχέσεις με αρκετά και σημαίνοντα μέλη της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής σκηνής, ενώ στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας είναι γνωστός για τις άριστες γνώσεις του στην οικονομική διπλωματία -χαρακτηριστικά που συνέβαλαν ώστε ο Σταύρος Παπασταύρου να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η αλματώδης εξέλιξή του στην ιεραρχία του κόμματος, αλλά και η πρόσφατη συμμετοχή του ως «τοποτηρητή» του Μεγάρου Μαξίμου στις σκληρές διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα τον έφεραν στο επίκεντρο ενός ιδιότυπου, παρασκηνιακού «πολέμου», που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα με φόντο τη διαδοχή στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

ΔΙΑΔΟΧΗ. Ο επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού δεν ανήκε στον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του. Η πολιτική διαδρομή του ξεκίνησε από την ΟΝΝΕΔ τη δεκαετία του 1990, όταν ανέλαβε γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Οργάνωσης, συμμετέχοντας ενεργά στις εργασίες της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της οποίας στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος. Τότε άρχισε να σφυρηλατεί σχέσεις με πρόσωπα που μετέπειτα έπαιξαν ενεργό πολιτικό ρόλο σε χώρες της Ε.Ε., αλλά και στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Κομισιόν.

Την πορεία του κ. Παπασταύρου παρακολουθούσε με ενδιαφέρον ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, και την εποχή της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, από το 2004 μέχρι το 2009, του ανέθεσε αντίστοιχη θέση στο κόμμα. Οταν ο κ. Καραμανλής άνοιξε τις διαδικασίες για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία, ο νεαρός κ. Παπασταύρου βρέθηκε στο «στρατόπεδο» της Ντόρας Μπακογιάννη. Η επικράτηση Σαμαρά θα περίμενε κανείς πως θα του προκαλούσε πρόβλημα. Ωστόσο, οι «διπλωματικές» περγαμηνές του δεν άφησαν αδιάφορο τον Μεσσήνιο πολιτικό, ο οποίος λίγο καιρό μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος τον ενέταξε στο επιτελείο του.

 
ΤΟ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ. Από τη θέση του γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ., ο Σταύρος Παπασταύρου αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της βελτίωσης της εικόνας του κ. Σαμαρά στα λαϊκά κόμματα των ευρωπαϊκών χωρών. Με μεθοδικές κινήσεις, ο νεαρός πρώην ΟΝΝΕΔίτης καταφέρνει το ακατόρθωτο και ο πρόεδρος του κόμματος αρχίζει και τον αναγνωρίζει ως έναν από τους σημαντικούς του συνεργάτες.

Το γεγονός αυτό, όμως, δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα αρκετούς από τους στενούς συνεργάτες του, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά εσωτερικές αναταράξεις. Από τότε, ο κ. Παπασταύρου εξελίχθηκε στους πιο εχέμυθους, ικανούς και αποτελεσματικούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, με αποτέλεσμα από το καλοκαίρι του 2012, αμέσως μετά τις εκλογές, να αναλάβει τις διεθνείς σχέσεις του Μεσσήνιου πρωθυπουργού.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός είναι από τους λίγους για τους οποίους έχει σηκώσει το τηλέφωνο ο πρωθυπουργός για να τους στηρίξει, όπως λένε όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο. «Είναι ένα από τα πιο εργατικά στελέχη της πρωθυπουργικής ομάδας και γι' αυτό και με τις ευλογίες του κ. Σαμαρά τοποθετήθηκε στην ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ενώ σήκωσε μέχρι στιγμής σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα», αναφέρει άνθρωπος κοντά στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο ίδιος έχει γράψει αμέτρητα χιλιόμετρα, καθώς συμμετείχε σε άτυπες συσκέψεις, είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε στα κατά περίπτωση εμπλεκόμενα υπουργεία, με τους επικεφαλής της τρόικας. «Είναι μετρ της οικονομικής διπλωματίας, με πολιτικά χαρακτηριστικά. Ως δικηγόρος, ξέρει από μεγάλα deals και αυτό τον βοηθά να μπορεί να σταθεί επιτυχώς ενώπιον της τρόικας, αλλά και στο εξωτερικό, όταν διεκδικεί εκ μέρους της κυβέρνησης την είσοδο επενδυτών στη χώρα μας», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας, που ξέρει τον ρόλο του κ. Παπασταύρου.

 
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ . Σημειώνεται ότι ο ίδιος γευματίζει αρκετά συχνά με τον Πολ Τόμσεν, αλλά και με άλλους κρίσιμους παράγοντες, ενώ μία από τις «αποστολές» που του είχαν ανατεθεί από τον πρωθυπουργό ήταν να συνοδεύσει τον υφυπουργό Οικονομικών Γιάννη Μαυραγάνη στην Ελβετία, προκειμένου να συζητήσουν με την ελβετική κυβέρνηση το θέμα με τις λίστες των Ελλήνων καταθετών στα εκεί τραπεζικά ιδρύματα.

Το τελευταίο εξάμηνο, ωστόσο, οπότε βρίσκονται σε εξέλιξη οι πιο σκληρές διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με την τρόικα, ο κ. Παπασταύρου παίζει ρόλο «τοποτηρητή» του πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις. «Είναι τα αυτιά και τα μάτια του Σαμαρά. Αυτό, όπως είναι φυσικό, ενόχλησε τον Στουρνάρα», υπογραμμίζει κυβερνητική πηγή. Οσοι έχουν εικόνα, μάλιστα, του όλου παρασκηνίου υποστηρίζουν ότι πίσω από τις διαρροές για τη μετακίνηση του κ. Παπασταύρου στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται πρόσωπα που δεν καλοβλέπουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ο τελευταίος, πάντως, αντιμετωπίζει με έκπληξη, αλλά και ψυχραιμία τα όσα ακούγονται. «Θέλει μόνο να είναι χρήσιμος στον πρωθυπουργό», τονίζει συνομιλητής του. Πιστεύει ότι όλα αυτά καλλιεργούνται από παράγοντες των μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι επιθυμούν να ελέγξουν τη διαδοχή στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τη λήξη της θητείας του Γ. Προβόπουλου στη θέση του επικεφαλής του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας. «Λειτουργούν με φόντο τις εξελίξεις του Ιουνίου και την αλλαγή φρουράς στην ΤτΕ», λένε οι καλά γνωρίζοντες, οι οποίοι θυμίζουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας φημολογείται ότι θα είναι ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

 
Who is who

Ο Σταύρος Παπασταύρου, μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Harvard και πολυετή εργασιακή εμπειρία. Εχει έντονη κομματική δράση. Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης της Ν.Δ. και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΕΛΚ. Εχει διατελέσει γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης του ΕΛΚ και της DEMYC και αναπληρωτής πρόεδρος της παγκόσμιας οργάνωσης κεντροδεξιών Νεολαιών. Στη συνέχεια συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., ενώ επί προεδρίας Κ. Καραμανλή στη Ν.Δ. εντάχθηκε στο επιστημονικό προσωπικό του «γαλάζιου» think tank, δηλαδή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».