Ως τη μόνη λύση για την Ελλάδα χαρακτήρισε το κούρεμα του χρέους ο Λεμ Χοάνγκ Νγκοκ, συνεισηγητής της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει την τρόικα, κατά την συνεδρίαση με προεδρεία Επιτροπών της Ελληνικής Βουλής.

«Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλιώς η Ελλάδα θα έχει επί δεκαετίες λιτότητα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Και στην Ευρώπη η αίσθηση είναι ότι δεν οδήγησαν πουθενά οι προτάσεις της τρόικας και ελήφθησαν αποφάσεις που οδήγησαν όχι σε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο», συμπληρωσε.

Από την πλευρά του ο Ότμας Κάρας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που ελέγχει το ρόλο της τρόικας, τόνισε πως η τρόικα ήταν απαραίτητη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει μόνη της την κρίση χωρίς τα σωστά εργαλεία.

Ο Κάρας, φάνηκε επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του και επεσήμανε ότι «η τρόικα είναι μία προσωρινή ενδιάμεση λύση που δεν βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά στην διακυβερνητική διαδικασία» και ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός θεσμός που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Αυτό είναι το έργο μας αυτή τη στιγμή και πρέπει να μαθαίνουμε».

«Πρέπει ως Κοινοβουλευτικοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αξιολογούμε, να ρωτάμε, να ελέγχουμε τι κάνει η τρόικα και οι διάφοροι θεσμοί που υπάγονται στην Τρόικα, να κοιτάμε και μπροστά. Θέλουμε να υπάρξει μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως κανείς δεν είναι τέλειος.

Πρέπει να αναλύσεις και να δώσεις συμβουλές για το μέλλον. Για μας, είναι σημαντικό, καμία ευρωπαϊκή απόφαση να μην λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καμία πολιτική απόφαση χωρίς την συμμετοχή των Κοινοβουλίων γενικότερα να μην λαμβάνεται» τόνισε.

Ο κ. Κάρας είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα αποτελέσματα της Έκθεσης και στις 17 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει παρθεί μια απόφαση στην Επιτροπή και η απόφαση στην Ολομέλεια να ληφθεί τον Μάρτιο.

«Θεωρούμε ότι ήταν ανεύθυνος ο δανειστής και όχι μόνο ο δανειζόμενος», είπε ο Ευρωβουλευτής Φιλιπ Λάμπερτς, ενώ ο Φιλανδός Νιλς Τόρβαλντς παραδέχθηκε ότι «οι Φιλανδοί προσεγγίσαμε λάθος το θέμα της Ελλάδας» και ότι «δεν πρέπει να αναζητάμε αποδιοπομπαίους τράγους».

Επίσης ο Ευρωβουλευτής Γιούργκεν Κλούτε τόνισε ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατικού ελέγχου και ότι πρέπει να υπάρχει παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν γίνονται διαπραγματεύσεις για προγράμματα.